Peste 180 de milioane de euro pentru renovarea a 3.000 de cabinete de medicina familie. Criteriile după care vor fi alese

medic familie

3.000 de cabinete de medicina familiei vor fi reabilitate și dotate cu aparatură pentru screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici. Finanțarea depășește 180 de milioane de euro și va fi făcută prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Au fost stabilite criteriile după care vor fi alese.

Cabinetele din mediul rural și orașele mici, inclusiv cele defavorizate sau cu populație majoritară de etnie romă, au prioritate. Dotarea va cuprinde aparatură de laborator, dar și echipamente medicale precum EKG, ecograf, mobilier medical, instrumentar medical și vor fi alocate și fonduri pentru renovarea clădirilor.

Cum vor fi alese cabinetele?

Investiția totală se ridică la valoarea de peste 180.000 de euro. Conform documentului publicat pe site-ului Ministerului Sănătății, 75% din sumă va fi îndreptată spre cabinetele incluse într-o listă obținută prin aplicarea „unei matrice de scor”, cabinete din regiuni sau localități marginalizate.

publicitate ziar expresb 1000x100

Cu restul banilor se vor renova 750 de cabinete după principiul „primul venit, primul servit”.

Nu este necesară contribuția proprie, finanțarea fiind 100% asigurată în program. Proiectul cuprinde două componente  – componenta echipamente și componenta renovare. „Aplicanții pot fi orice entitate publică sau privată care au în componență cabinete de asistență medicală primară (medici de familie), care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate  sau cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești”, se arată în proiect.

Perioada de implementare este până în 15 iulie 2023. Semnarea contractelor de finanțare se va face după data de 1 iulie. Ghidul beneficiarului, în care sunt cuprinse toate informațiile, a fost pus în consultare publică pe site-ul Ministerului Sănătății.