Cărășenii din mediul urban sunt mai hotărâți când vine vorba despre autorecenzare decât cei din mediul rural, arată datele Direcției Județene de Statistică.
În județul Caraș-Severin au fost completate, în perioada 14 martie – 16 mai, un număr de 101.180 de chestionare, reprezentând aproximativ 39% din populația țintă a județului la 1 decembrie 2021, așa cum a stabilit Institutul Național de Statistică.
Cele mai multe chestionare au fost completate în mediul urban, un procent de 58,9%, iar în mediul rural – 41,1%. În proporție foarte mare, de 65,1%, aceste chestionare au fost completate prin autorecenzare cu asistența unui recenzor și doar 34,9% și-au completat pe cont propriu formularul.
„Trebuie precizat faptul că numărul de chestionare completate nu este egal cu numărul chestionarelor valide și nici cu numărul persoanelor recenzate, pentru că o parte dintre aceste chestionare pot cuprinde doar date legate de locuințele secundare neocupate.”, a precizat directorul Direcției Județene de Statistică Caraș-Severin, Mihail Calițoiu.
Având în vedere că în ultima săptămână s-a înregistrat o evoluție ascendentă de chestionare completate pe zi, peste 400.000 la nivel național, comisia de efectuare a Recensământului a considerat că este oportună prelungirea perioadei de auto-recenzare, până la data de 27 mai. După această perioadă, începând din 31 mai și până în 17 iulie, se va derula colectarea datelor de către recenzorii de teren prin interviuri față în față.
„Persoanele care dintr-un anumit motiv nu vor reuși să se autorecenzeze până la data de 27 mai vor fi vizitate de recenzorii de teren la domiciliu. De menționat că în perioada de autorecenzare nu se aplică sancțiuni pentru cei care nu reușesc să completeze chestionarele, însă după această etapă, persoanele care refuză să furnizeze informații sau împiedică recenzorii să-și îndeplinească activitatea, pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.”, a mai precizat șeful Direcției Județene de Statistică Caraș-Severin.