Pesta porcină africană poate fi prevenită. Direcția Sanitar-Veterinară Timiș, sfaturi pentru crescătorii de animale

young pigs in hog farms, pig industry

Pesta porcină africană poate fi prevenită, atrag atenția specialiștii Direcției Sanitar-Veterinară Timiș. Reprezentanții instituției vin cu o serie de sfaturi pentru crescătorii de animale, astfel încât pesta porcină să aibă o incidență cât mai mică în Timiș.

Având în vedere faptul că județul Timiș s-a confruntat, în ultima perioadă, cu mai multe focare de pestă porcină africană, fiind uciși zeci de mii de porci, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș vine cu o serie de sfaturi utile pentru crescătorii de animale.

Reprezentanții instituției le amintesc crescătorilor, proprietarilor și deținătorilor de porci sau alte animale că au câteva obligații de care trebuie să țină cont, astfel încât răspândirea pestei porcine africane la nivelul județului Timiș să aibă o incidență cât mai mică.

Declararea tuturor animalelor medicului veterinar concesionar și identificarea acestora. Anunțarea imediată a medicului veterinar despre orice îmbolnăvire sau mortalitate la specia porcină. Orice vânzare-cumpărare, sacrificare pentru consum propriu, se anunță în 24 ore înainte de eveniment medicul veterinar. Pentru evitarea introducerii în gospodărie de boli la animale, se vor amplasa la intrarea în adăpostul de animale o tăviță cu dezinfectant –VAR. Hainele și încălțămintea folosită la animale sunt folosite doar pentru această activitate. Nu permiteți vizitarea animalelor, altor persoane în afară de medicii veterinari și reprezentanții primăriei. Furajarea porcinelor să se efectueze cu cereale care au un termen de stocare de minim 30 de zile de la recoltare și acestea să fie măcinate și fierte înainte de administrare”, a enumerat DSVSA Timiș.

Pe lângă acestea, reprezentanții instituției precizează că crescătorii de animale și porcine mai au câteva obligații. Și anume, să mențină porcii în incinta adăposturilor/curților, să nu administreze în hrana porcilor resturi alimentare de origine animală și să nu crească porcii în stare de libertate, pe pășune, în păduri sau gropile de gunoi ale localităților.

În caz de evoluție a unor boli, porcinele neidentificate nu vor putea fi despăgubite”, a informat DSVSA Timiș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/