Asistenții personali nu își primesc salariile din cauză că autoritățile pasează responsabilitatea între ele. În acest fel, s-a ajuns la întârzieri salariale de trei până la şase luni.
Din informarea transmisă în cadrul Comisiei de Dialog Social de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială a județului, reiese faptul că primăriile din județ nu alocă fonduri pentru plata asistenților personali care îngrijesc persoane cu handicap. Inspectorii sociali au făcut un control la 30 de primării și au verificat 460 de asistenți. Rezultatele acțiunilor de control arată că 16 dintre primăriile verificate au restanțe la plata asistenților personali.
”Suntem numai trei inspectori sociali care putem efectua control în județ și nu ajungem în timp util la toate primăriile pentru a verifica dacă și-au prevăzut în buget sumele necesare pentru plata salariilor”, a declarat Elena Solomonesc, inspector social în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.
Lacune legale
Potrivit legii, finanțarea protecției persoanelor cu handicap se realizează din bugetul local, cel al județului și din cel de stat. Din cauza faptului că nici unde în actul normativ nu se precizează procentul care se alocă de la nivel local, unele comune nu au prevăzut în bugetul anual aceste sume. Asta, deși potrivit aceleiași legi fiecare administrație publică locală este obligată să cuprindă banii la capitolul asistență socială.
Astfel că, din cauza neclarităților legislative, aproape 95 la sută dintre localitățile cărășene se confruntă cu întârzieri la plata salariilor pentru cei care au grijă de persoanele cu handicap. Mai mult decât atât, din cauza lipsei unei legi clare, salariile diferă de la o localitate la alta. Oamenii nu înțeleg de ce unii iau 500 de lei, iar alții 600, deși au un job și vechime în muncă similare.
Salariile de încadrare pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap sunt cuprinse între 500 și 650 de lei, în condițiile în care salariul minim pe economie este de 700 de lei.
FOTO: ronduldesibiu.ro