Persoanele cu dizabilităţi, cu mâna intinsă la Guvernul Orban!

Cheltuielile generate pentru diminuarea impactului COVID-19 au făcut ca majoritatea primăriilor din țară, în special UAT-urile care se confruntă cu depopularea, să ajungă la fundul sacului. Pentru ca situația să poată reveni cât de cât la normal, edilii au nevoie urgentă de o rectificare bugetară, asta pentru a acoperi partea de cofinanțare a proiectelor în derulare și, cel mai important, pentru a onora salariile angajaților care fac parte dintr-o categorie specială: asistenții personali și persoanele cu dizabilități. Este și cazul comunei Berzasca.

„Știm de la începutul anului că bugetul a fost construit greșit sau cu sume care să nu acopere anumite cheltuieli. Vorbim aici despre persoanele cu handicap și însoțitorii acestora, precum și despre cei care beneficiază de ajutorul social. Acești oameni au fost loviți din start. Am așteptat ca o rectificare să aibă loc undeva pe la mijlocul lunii mai, lucru care nu s-a-ntâmplat. A venit această pandemie care a adâncit și mai mult găurile în bugetele locale. Întrucât au fost emise niște măsuri pentru diminuarea impactului noului coronavirus, UAT-urile s-au ocupat de tot ceea ce-nseamnă igienizarea scărilor de bloc, a străzilor, achiziționarea și montarea dozatoarelor cu dezinfectant în scările de bloc, achiziționarea echipamentelor de protecție etc. Aceste cheltuieli nu au fost prevăzute în bugetul inițial care și așa a fost diminuat. Aduceți-vă aminte și de acel amendament în Consiliul Județean, când primari, care nu erau pe zona partidului de guvernământ, au fost deposedați de sumele prevăzute inițial”, a explicat Petru Nicolae Furdui, primarul comunei Berzasca.

Pe lângă asistenții personali și persoanele cu dizabilități, tot după generozitatea actualei puteri așteaptă și proiectele în derulare, proiecte menite să le creeze beneficiarilor condiții decente de trai. Este vorba aici despre finalizarea lucrărilor care vizează reabilitarea și modernizarea instituțiilor de învățământ, a celor de sănătate etc.

„E anul bugetar cel mai greu pentru că, în afară de sumele pe care le aminteam mai sus, proiectele în derulare au nevoie de cofinanțare. A fost acea OUG 114 care mărea venitul pentru muncitorul care își desfășoară activitatea în construcții, ceea ce înseamnă că toate proiectele, care au avut un buget inițial aprobat, au fost afectate”, dă de înțeles edilul-șef.

În plus, primăriile se văd nevoite să sprijine financiar și serviciile publice create pentru comunități – apă, canal, deșeuri -, asta pentru a nu-i forța pe cetățeni să bage mâna și mai adânc în buzunar, încât să rămână chiar fără bani de pâine:

„Serviciile publice pentru comunitate au nevoie de sprijin. Atunci când crești birurile, populația neajutorată are nevoie de sprijin. Ca atare, trebuie intervenit și acolo. Prin urmare, dacă ar fi să fac un calcul vizavi de banii de care am avea nevoie prin această rectificare, nu cred că ne-am putea descurca până la sfârșitul anului fără cel puțin 1,5 milioane lei. Și țineți cont: comuna Berzasca nu face parte din categoria UAT-urilor, atunci când vorbim de persoane cu dizabilităţi, de însoţitorii acesora şi de cei cu ajutor social, care să fie beneficiară de foarte multe sume de bani pentru a încuraja nemunca”, a mai ţinut să atragă atenţia Petru Nicolae Furdui.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/