Emoții mari pentru absolvenții de liceu mai întârziați. Probele scrise din sesiunea de toamnă a bacalaureatului au început cu Limba și literatura română. Bacovia a fost anul acesta cel care le-a venit de hac candidaților.
Prima probă scrisă a examenului a început la ora 9:00. Candidații au avut la dispoziţie trei ore pentru a rezolva cele trei cerințe. Nici măcar cei care nu s-au pregătit și au decis ca și la această sesiune să plece cu coada între picioare fără diplomă de bac nu au avut voie să părăsească sala de examen mai devreme de o oră şi jumătate.
Examenul a constat în câte trei subiecte, notate fiecare cu 30 de puncte, și 10 puncte din oficiu. Acestea au fost însă diferite pentru fiecare profil în parte. Astfel, pentru profilul real și tehnologic subiectele au constat într-un text la prima vedere din romanul Rusoaica de Gib Mihăescu. Pe baza acestui text trebuiau rezolvate nouă cerințe care vizau în primul rând cunoștinșele candidaților în ceea ce privește vocabularul, teoria literară, dar și capacitatea de înțelegere și interpretare a unui text literar.
O altă cerință cu care s-au confruntat candidații de profil real a constat în redactarea unui eseu de tip argumentativ despre importanţa regulilor într-un domeniu de activitate. Ultimul subiect a cerut tot redactarea unui eseu, de data aceasta de 2-3 pagini, despre viziunea despre lume a lui Bacovia aşa cum se reflectă într-un text poetic studiat.
Nici candidații de la profilul uman nu au fost mai privilegiați. Aceștia au primit un text la prima vedere din romanul Lydda de Duliu Zamfirescu, un eseu argumentativ despre rolul presei literare și un eseu despre viziunea despre lume într-un text aparținând perioadei interbelice.
Probele scrise vor continua toată săptămâna. Marţi va avea loc examenul la Limba şi literatura maternă, miercuri la proba obligatorie a profilului şi vineri la proba la alegere.