Drumețiile în această perioadă a anului sunt extrem de riscante pentru cărășeni. Județul dispune, la ora actuală, de un număr infim de doze cu ser antiviperin.
Pasionații de drumeții din Caraș-Severin își pun viața în pericol. Potrivit Direcției de Sănătate Publică a județului, la ora actuală sunt disponibile doar 4 doze de vaccin. Acestea se află pe rafturile spitalelor din Reșița, Moldova Nouă și Oravița. Acest fapt pune în pericol viața turiștilor, având în vedere că mușcătura unei vipere, netratată în cel mai scurt timp, poate deveni mortală. Decesul poate surveni în numai 5 ore.
„Dozele sunt împărţite la Spitalul Judeţean din Reşiţa, două, la Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă, o doză, iar la Spitalul Orăşenesc Oraviţa, de asemenea, o doză. În condiţiile meteo specifice verii, cu temperaturi ridicate, recomandăm, atunci când oamenii efectuează deplasări sau excursii în zonele montane, ori pe cheile râurilor din carstul bănăţean, să aibă grijă la vipere. Ele sunt întâlnite în mai multe zone pietroase ale judeţului, cu precădere în zona Băile Herculane, în Cheile Caraşului, zona Bozovici, dar şi în alte arii. Viperelor le place să stea la soare, nu atacă de obicei din proprie iniţiativă, dar dacă sunt călcate din greşeală sau sunt stârnite într-un anume fel, ele pot reacţiona şi pot muşca”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin, Daniel Botgros.
Cea mai bună soluție în această perioadă este purtarea unui echipament adecvat pe traseele de munte sau în apropierea râurilor. În cazul unei mușcături, cea mai bună soluție este legarea unui garou deasupra mușcăturii și apelul imediat la 112.