Percheziții în Timiș, într-un dosar de spălare de bani cu consecințe grave

perchezitii spalare bani timis diicot
stiri si publicitate cu Casino Herculane by sungarden

Procurorii DIICOT Timișoara au făcut mai multe percheziții, alături de alte structuri din țară, într-un dosar de spălare de bani și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Totul a plecat după ce a fost descoperit un grup infracțional din gorj, care a făcut evaziune fiscal din activitatea de îngropare de deșeuri.

„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că  în anul 2021,  doi dintre inculpați au inițiat ,pe raza județului Mehedinți,   un grup infracțional organizat  la care ulterior au aderat și alte persoane (membri de familie, persoane de încredere ori aflate în relații de afinitate)  în scopul obținerii în mod fraudulos de ecobonificaţii din partea O.I.R.E.P. (Organizațiile de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilor)  pentru activități fictive de reciclare a deșeurilor din ambalaje”, transmite DIICOT.

Membrii grupului au acționat  în așa fel încât componenta frauduloasă să fie mascată de activitatea  licită, folosind în acest sens ca paravan una dintre societățile comerciale controlate, ce avea ca obiect de activitate colectarea sau reciclarea deșeurilor de ambalaje.

Cercetările au relevat că au fost întocmite în fals documente care atestau colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor de ambalaje de sticlă, plastic sau cartoan, înscrisurile  astfel produse fiind prezentate la O.I.R.E.P de membrii grupului  infracțional, în scopul decontării unor servicii fictive de gestionare a deșeurilor din ambalaje.

În acest mod, inculpații i-au determinat, cu intenţie, pe reprezentanții organizației  să inducă în eroare, fără vinovăţie, Administraţia Fondului pentru Mediu, prejudiciul produs în perioada 2021 -2023 fiind de aproximativ 151 de milioane lei .

În același timp, reprezentanții O.I.R.E.P. acționând fără vinovăție, s-au  sustras   de la plata taxei pe valoarea adăugată și și-au diminuat impozitul pe profit.

promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

„De asemenea, activitatea   infracțională a constat și în nerespectarea regimului operatorilor de salubritate, în sensul  neefectuării tratării mecano-biologice si  sortării   deșeurilor colectate. În fapt, la punctele de lucru ale societății comerciale controlate au fost realizate depozite semnificative de deșeuri colectate din activitatea de salubrizare, pentru care nu a fost respectat fluxul legal de gestionare, care ar fi condus la o rentabilitate scăzută a activității.  Pentru eliminarea  stocurilor importante de deșeuri depozitate inculpații au apelat la alte persoane juridice care,  în baza unei înțelegeri prealabile , le-au  îngropat, aruncat, ars sau abandonat pe mai multe terenuri aflate în proprietate sau deținute de persoane apropiate membrilor grupului infracțional, fiind identificate pe raza județului Mehedinți patru astfel de suprafețe”, mai explică procurorii.

Au fost făcute 37 de percheziții în Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Timiș și Cluj, fiind  confiscate peste 21.000 euro și 36.000 de lei, 1 kilogram de bijuterii din aur, tablete, laptopuri, unităţi de calculator, diferite suporturi de stocare a datelor informatice, ștampile, înscrisuri  de interes pentru cauză precum și alte mijloace de probă.

Probe ridicate de DIICOT în urma perchezițiilor

Probe ridicate de DIICOT Timisoara în urma perchezițiilor

 

 

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/