Procurorii DIICOT Timișoara au făcut mai multe percheziții, alături de alte structuri din țară, într-un dosar de spălare de bani și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.
Totul a plecat după ce a fost descoperit un grup infracțional din gorj, care a făcut evaziune fiscal din activitatea de îngropare de deșeuri.
„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că în anul 2021, doi dintre inculpați au inițiat ,pe raza județului Mehedinți, un grup infracțional organizat la care ulterior au aderat și alte persoane (membri de familie, persoane de încredere ori aflate în relații de afinitate) în scopul obținerii în mod fraudulos de ecobonificaţii din partea O.I.R.E.P. (Organizațiile de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilor) pentru activități fictive de reciclare a deșeurilor din ambalaje”, transmite DIICOT.
Membrii grupului au acționat în așa fel încât componenta frauduloasă să fie mascată de activitatea licită, folosind în acest sens ca paravan una dintre societățile comerciale controlate, ce avea ca obiect de activitate colectarea sau reciclarea deșeurilor de ambalaje.
Cercetările au relevat că au fost întocmite în fals documente care atestau colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor de ambalaje de sticlă, plastic sau cartoan, înscrisurile astfel produse fiind prezentate la O.I.R.E.P de membrii grupului infracțional, în scopul decontării unor servicii fictive de gestionare a deșeurilor din ambalaje.
În acest mod, inculpații i-au determinat, cu intenţie, pe reprezentanții organizației să inducă în eroare, fără vinovăţie, Administraţia Fondului pentru Mediu, prejudiciul produs în perioada 2021 -2023 fiind de aproximativ 151 de milioane lei .
În același timp, reprezentanții O.I.R.E.P. acționând fără vinovăție, s-au sustras de la plata taxei pe valoarea adăugată și și-au diminuat impozitul pe profit.
„De asemenea, activitatea infracțională a constat și în nerespectarea regimului operatorilor de salubritate, în sensul neefectuării tratării mecano-biologice si sortării deșeurilor colectate. În fapt, la punctele de lucru ale societății comerciale controlate au fost realizate depozite semnificative de deșeuri colectate din activitatea de salubrizare, pentru care nu a fost respectat fluxul legal de gestionare, care ar fi condus la o rentabilitate scăzută a activității. Pentru eliminarea stocurilor importante de deșeuri depozitate inculpații au apelat la alte persoane juridice care, în baza unei înțelegeri prealabile , le-au îngropat, aruncat, ars sau abandonat pe mai multe terenuri aflate în proprietate sau deținute de persoane apropiate membrilor grupului infracțional, fiind identificate pe raza județului Mehedinți patru astfel de suprafețe”, mai explică procurorii.
Au fost făcute 37 de percheziții în Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Timiș și Cluj, fiind confiscate peste 21.000 euro și 36.000 de lei, 1 kilogram de bijuterii din aur, tablete, laptopuri, unităţi de calculator, diferite suporturi de stocare a datelor informatice, ștampile, înscrisuri de interes pentru cauză precum și alte mijloace de probă.