Pentru un look nou, muzeul din Reșița are nevoie de 10,7 milioane de lei

Modernizarea clădirii în care își desfășoară activitatea Muzeul Banatului Montan din Reșița a intrat  în atenția Consiliului Județean Caraș-Severin, care are în vedere atragerea fondurilor europene pentru renovarea și eficientizarea termică a instituției.

În cea mai recentă ședință, aleșii județeni și-au dat acceptul asupra introducerii la finanțare a proiectului „Renovarea energetică a Muzeului Banatului Montan”, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență – Componenta 5, Valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice.

Lucrările propuse pentru creșterea eficienței energetice a clădirii constau în: reabilitarea pereților; reabilitarea tâmplăriei exterioare, montarea de surse regenerabile – pompe de căldură de tip apă-aer; montarea de panouri solare termice; montarea unor corpuri de iluminat cu durată mare de viață și montarea de panouri fotovoltaice; izolarea termică a terasei; reabilitarea planșeului peste subsol, precum și reabilitarea instalațiilor termice și electrice. De asemenea, în descrierea sumară a investiției se menționează că prin lucrările propuse se prevede o economie de energie pentru încălzire de 62,23%. Prin proiect se mai prevede și amenajarea a două stații pentru încărcarea electrică a mașinilor, cu două puncte de încărcare per stație.

Pentru toate acestea, costul investiției se ridică la 10.755.077,5 de lei cu TVA, sumă pe care forul județean speră să o obțină de la Uniunea Europeană, prin Programul Național de Redresare și Reziliență.