Pentru români, o mizerie, pentru străini, o perlă! Britanicii includ stațiunea Băile Herculane într-o nouă producție de film!

Băile Herculane și cuvântul „ruine” sunt asociate, din păcate, tot mai des. În ultimii ani, pentru autoritățile române bijuteria de pe Valea Cernei, cândva centrul spa al Europei, a devenit doar o tinichea ruginită. Străinii, în schimb, sunt fascinați și revin pentru a promova stațiunea cărășeană într-un episod al producției de film Flavours of Romania. Proiectul îi aparține aceluiași om care a realizat documentarele Wild Carpathia, jurnalistul britanic Charlie Ottley.

Ministerul Culturii și Consiliul Județean Caraș-Severin nu găsesc soluții pentru a scoate bijuteria de pe Valea Cernei din mocirlă. Motivul este veșnic același: lipsa banilor. Asta deși o investiție corespunzătoare ar aduce ulterior un profit colosal. Singura instituție care și-a dat seama că numai prin investiții poți atrage turiști este Primăria Băile Herculane, cea care s-a implicat în reabilitarea infrastructurii. Pentru străini, stațiunea rămâne o bijuterie, ei, spre deosebire de majoritatea dintre noi, fiind conștienți de potențialul unei astfel de locații.

Așa se face că Flavours of Romania, noul proiect al jurnalistului britanic Charlie Ottley, include într-unul dintre episoadele sale și stațiunea Băile Herculane. Filmările au avut loc weekendul trecut în principal în Parcul Central și Băile Neptun (foto), iar scopul este acela de a prezenta patrimoniul cultural și istoric al orașului și de a sensibiliza cetățenii, posibilii finanțatori să se implice în conservarea acestui patrimoniu.

Proiectul este realizat de aceeași echipă din Marea Britanie care a creat și seria de documentare Wild Carpathia (https://www.youtube.com/watch?v=7iufeQT5Thk), coordonată de jurnalistul Charlie Ottley. Și atunci, orașul Băile Herculane a fost inclus în filmări, fiind prezentate istoricul, legendele și unicitatea stațiunii.

1000x100 casa brutarului
expresb 1000x100

Sursă foto: Facebook Flavours of Romania

Echipa de filmare se află deja în România încă din primăvară, iar până acum a luat la pas mai multe zone: Moldova, Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Transilvania și, în această perioadă, Banat-Crișana. În această ultimă regiune a fost inclusă și stațiunea Băile Herculane.

„Mulțumită celor de la Carrefour România, care ne-au ajutat să realizăm Wild Carpathia 4, și altor susținători, suntem mândri să anunțăm startul unei noi serii de filme prin care prezentăm bucătăria, cultura și frumusețile răvășitoare ale României. «Flavours of Romania»,  care va fi difuzat de PRO TV în această toamnă, se va axa pe opt regiuni istorice ale României și sperăm să demonstrăm de ce această țară prețioasă și minunată, cu peisaje nesfârșite, ar trebui protejată, dezvoltată și celebrată de oamenii care trăiesc aici și de cei care nu”, este mesajul postat de echipa britanică pe pagina de Facebook la începutul călătoriei în România.

Nu este exclus ca cele 8 episoade pe care britanicii le vor filma în România să fie difuzate și pe alte posturi TV din țara noastră și chiar de canalul american Travel Channel.