Viorel Işfan, primarul din Zorlențu Mare, deşi a recunoscut fapte grave de corupţie şi conflict de interese, a găsit îngăduință, ca să nu-i spunem protecţie, atât de la procurori, cât şi de la judecători.
Prima chestiune legată de procedură care se ridică în dosarul primarului Viorel Işfan, despre care Express de Banat a scris pe larg şi în exclusivitate, este declinarea competenţei de către DNA. Este adevărat că potrivit OUG 43/2002 (cea privind organizarea DNA) este scoasă de sub cercetarea DNA activitatea primarilor de oraşe şi comune, însă cu respectarea art. 13 (1) a., care stabileşte valoarea materială a prejudiciului sau a obiectului infracţiunii. Potrivit raportului Curţii de Conturi, numai la al treilea act material, concesionarea ilegală şi cu menţiunea în fals a existenţei unei hotărâri de consiliu local a mai multor sute de hectare de păşune către asociaţia condusă chiar de fiul său, Ișfan ar fi produs un prejudiciu ce depăşeşte 2 milioane de lei noi, adică peste 400.000 de euro! Prejudiciile sunt pentru trei din cele patru acte materiale din fondurile Uniunii Europene, fapt ce atrage clar competenţa DNA, potrivit art. 13 (1) litera a.: „dacă, indiferent de calitatea persoanelor care le-au comis, au cauzat o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a 200.000 euro ori dacă valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie este mai mare decât echivalentul în lei a 10.000 euro”. Cu toate acestea, în mod surprinzător, procurorii DNA au declinat spre Parchetul Judecătoriei Reşiţa dosarul, deşi într-o situaţie similară şi într-un dosar constituit pentru același tip de infracțiune, cel al primarului Ioan Borduz de la Fârliug, alta a fost procedura de cercetare şi anchetare.
Ajuns la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, pentru fapte ce devoalează conflictul de interese, procurorii de acolo socot un an de puşcărie cu suspendare suficient pentru faptele din dosar, deşi prejudiciile de la dosar nu au fost recuperate. De fapt, despre recuperarea lor nici măcar nu se face vorbire în acel acord de vinovăţie. După ce Judecătoria Reşiţa respinge acordul de vinovăţie, pe motiv că faptele reţinute în sarcina inculpatului Viorel Işfan sunt mult mai grave ca să permită un asemenea acord, procurorii mai scot din acuzaţii, schimbă încadrarea juridică a faptei, adaugă trei luni la pedeapsa cu suspendare şi trimit din nou dosarul instanţei.
Clemenţa Parchetului Curţii de Apel Timişoara este foarte greu de înţeles și tocmai de aceea în comună se vorbește despre relaţia foarte bună pe care primarul Ișfan ar avea-o cu tatăl procurorului şef-al DIICOT Timişoara, Mircea Andreş, originar din comuna Zorlenţu Mare, dar şi de protecţia ce o avea de la Sorin Frunzăverde, vorbe care, însă, cel puțin până acum au rămas la stadiul de zvonuri, neputând fi dovedite.
Ișfan e tratat însă cu la fel de mare indulgență și la Judecătoria Reșița! Pe 21 octombrie 2015 trebuia să înceapă discutarea acordului de vinovăţie, dar judecarea a început cu o amânare, magistratul Luisa Fabiola Hodoarcă formulând o cerere de abţinere, deoarece judecase şi primul acord cu care Judecătoria Reşiţa fusese sesizată. A urmat un nou termen, pe 5 noiembrie, dar nici la această dată nu a fost judecat dosarul, căci avocatul lui Işfan, Gheorghe Onea, avea cauze la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa că judecarea dosarului lui Ișfan s-a amânat pentru 10 decembrie 2015. Dar nici atunci nu s-a întâmplat nimic, căci doctorul Gheorghe Beg, culmea, originar tot din Zorlenţu Mare, i-a dat primarului Işfan o adeverinţă cum că ar fi fost cinci zile internat în spital, fapt pentru care nu s-ar fi putut prezenta la Judecătoria Reşiţa. Astfel, s-a dat alt termen, 21 ianuarie 2016. Nici de această dată Viorel Işfan nu se prezintă, invocând tot motive medicale. De această dată, judecătorul Ileana Petrescu acceptă amânarea pentru data de 18 februarie, dar îi atrage atenţia inculpatului că nu va mai accepta nicio amânare şi îi cere dovezi medicale pentru amânarea solicitată. La termenul din februarie însă, Ileana Petrescu lipseşte şi dosarul ajunge pe completul judecătorului Pâţu. Acesta a rezolvat foarte simplu, amânând din nou cauza, la data de 17 martie, „pentru ca Ișfan să precizeze dacă înţelege să menţină acordul de recunoaştere încheiat”.
Cu alte cuvinte, timp de aproape jumătate de an, dosarul s-a amânat de la o lună la alta, cu motive de multe ori puerile sau justificări la limită. Amânarea dosarului și a pronunțării unei soluții produce efecte importante. Ișfan rămâne în fotoliul de primar și, mai important în momentul de față, poate candida pentru un nou mandat! Are pregătită însă și o variantă de rezervă în cazul în care nu-i ies socotelile. A afirmat în unele cercuri că se gândește să se retragă de la primărie şi că îl va trimite să-i ia locul pe fiul său, Ion Marius Işfan. Acesta are și el probleme cu legea, fiind parte în procesul tatălui său. Mai mult decât atât, PNL-ul se tot laudă cu criteriile de integritate ce condamnă atât nepotismul, cât şi nominalizarea candidaţilor cu probleme penale. Asta, dacă nu cumva cei doi renunţă la PNL şi aleg PSRo, cum spun zvonurile, partid unde penalii nu ar fi chiar atât de penali!