Pentru Mircea Cărtărescu, literatura înseamnă bucurie

mircea cartarescu resita inspirationala

Cel mai important este sentimentul subiectiv al bucuriei pe care autorul o oferă oamenilor care-i citesc cărțile. 

După Mircea Miclea şi Horia Roman-Patapievici, scriitorul Mircea Cărtărescu a fost prezent joi seara la Reşiţa în cadrul evenimentelor „Reşiţa inspiraţională”. A fost un bun prilej pentru a dialoga cu publicul despre carte, despre literatură şi despre bucuria scriitorului de a se întâlni cu proprii cititori.

Pentru un autor, nu există satisfacţie mai mare decât să-i spună un cititor că i-a plăcut o carte scrisă de el. Lui Cărtărescu i s-a întâmplat chiar la Reşiţa ca un grup de adolescenţi să-i ceară autografe pe cărţile lui, după ce le-au citit şi le-au plăcut. Tocmai de-asta se bucură să interacţioneze cu oamenii. Pentru că actorii, de pildă, ştiu după fiecare replică dacă spectatorilor le-a plăcut sau nu. În literatură însă scriitorul nu-şi cunoaşte publicul şi nu ştie părerea celor care-i citesc cartea… decât dacă i se spune.

Astăzi internetul a făcut mult mai uşoară interacţiunea cu publicul faţă de vremurile când autorul ştia cât de bună e cartea sa decât datorită criticilor. Dar nici acum scriitorul nu-şi cunoaşte toţi cititorii şi, tocmai de aceea, marea satisfacţie a autorului este bucuria pe care opera sa a adus-o celorlalţi. Asta îi dă lui Cărtărescu un sentiment de recunoştinţă foarte puternic pentru mari scriitori precum Dostoievski, Homer, Eminescu sau Nichita Stănescu, care prin ceea ce au scris au bucurat milioane de oameni.

„Cartea este scrisă în acelaşi timp de scriitor şi de cititor pentru că nu poate exista o carte la fel pentru toţi. Ea are acelaşi cuvinte dar noi le interpretăm personal creându-ne o carte proprie. Prin urmare, o carte este întotdeauna un produs al unei interacţiuni între cel care o scrie şi cel care o citeşte, având doi scriitori şi doi cititori. Pentru că şi scriitorul este cititor întrucât, atunci când scrie fiecare frază, o şi citeşte”, a spus Cărtărescu în faţa publicului reşiţean.

Nicio artă nu este la fel de interactivă precum literatura deoarece, în celelalte arte, mai degrabă contemplăm şi participăm la ele. Literatura însă cere un efort mai mare, pentru că necesită o intuiţie a literaturii pe care nu o are oricine. Joi seara însă, bucuria întâlnirii între scriitor şi public a fost reciprocă. Pentru că publicul de literatură este la fel de frumos peste tot, indiferent dacă vorbim despre Guadalajara sau Reşiţa. Un lucru binecunoscut lui Cărtărescu și de care s-a convins încă o dată la Reșița.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/