Pensiile „specialilor” din Parlament. Simonis: În 10 ani vor mai fi 100, în 20 de ani probabil 10

parlament

Deputatul PSD de Timiș Alfred Simonis a explicat de ce România va mai plăti încă mulți ani pensii speciale pentru parlamentari. Simonis a ținut să precizeze că nu dorește să încaseze un astfel de beneficiu. 

Declarat în favoarea ideii că militarii și polițiștii trebuie să încaseze pensii calculate altfel decât pe criteriul contributivității, cum e în cazul tuturor românilor, Alfred Simonis admite că există și câteva pensii „nesimțite” în România. Câteva sute.

„În toată lumea, armata și poliția are un soi de pensie de periculozitate. La noi e pensie militară, profesională. În toată lumea. Pe planetă. (…) Cei care merg după infractori au un soi de beneficii la pensie. Nu am inventat noi asta. Media e până în 4.000 de lei. Sunt câteva pensii nesimțite în România care trec de 30, 40, 50.000 de lei. Câteva sute. Pe de altă parte, este frustrant să ai o țară în care un milion de oameni au sub 1.000 de lei, încă un milion au până în 2.000 de lei și încă 2 milioane au până în 3.000 lei pensie, din totalul de 4,7 milioane. E frustrant să vezi că cineva care a lucrat la stat, și aici nu sunt politicieni, să știți, ajung să aibă pensie de 50,60, 70.000 de lei, avem una record de 80.000 de lei. Astea sunt absurdități, aberații care ar trebui corectate.”, a declarat Alfred Simonis, președintele PSD Timiș, la TVR Timișoara.

Simonis nu vrea pensie specială. Își dă iar demisia din Parlament în ultima zi

Simonis a explicat și că a inițiat două proiecte de eliminare a pensiilor speciale pe care le încasează parlamentarii, Ambele au trecut de Parlament, ambele au avut obiecții la Curtea Constituțională, se justifică social-democratul.

De menționat este că judecătorii Curții Constituționale sunt numiți de Camera Deputaților (3), Senat (3) – cu voința majorității politice – și președintele României (3). Curtea se înnoiește cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, mandatul unui judecător fiind de 9 ani. Mulți dintre judecători sunt foști parlamentari, deci oameni politici, ei înșiși beneficiari ai pensiei speciale.

alfred simonis presedintele psd timis, deputat psd

„Prima mi-a fost declarată neconstituțională pentru că am grăbit noi procedura. Și a doua oară – ne-a spus Curtea (n.r, Curtea Constituțională) luna trecută că putem elimina pensiile pentru parlamentarii care vor intra în mandat din 2024 încolo. Eu înțeleg, pot fi înjurat pe stradă oricât. (…) Am trecut de Parlament de două ori legea de eliminare a pensiilor noastre. Mi-am și dat demisia din Parlament în ultima zi ca să nu pot beneficia de pensie specială. Eu nu pot beneficia de pensie specială pentru că nu am mandat complet. La fel voi face și mandatul ăsta. Dar dacă CCR, unde din nouă judecători, 6 au fost parlamentari…”, a explicat Simonis la studioul din Timișoara al televiziunii publice.

Încă o mențiune ar fi că parlamentarii beneficiază de pensie specială grație unei inițiative PSD, semnată inclusiv de Marcel Ciolacu, în 2015.

„Acum sunt vreo 700 de beneficiari de pensii speciale din rândul foștilor parlamentari. Între 3.000 și 9.000 de lei au pensie. În 10 ani vor mai fi 100, în 20 de ani vor fi mai probabil 10. Scăpăm de pensiile speciale pentru parlamentari pentru că de acum înainte avem această lege pe care am făcut-o eu.”, a mai spus Simonis. Asta dacă în următorii ani nu vor fi votate în Parlament alte modificări legislative pe această temă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/