Proiectul care urmărea eliminarea pensiilor speciale nu a trecut de Curtea Constituțională a României. Liderii USR Timiș au reclamat lipsa de colaborare cu PNL și PSD pentru a trece legea. Senatorul Nicu Fălcoi spune că demagogia populistă a fost o sursă de fake news pentru politicienii care se lăudau că au abrogat pensiile speciale.
Președintele USR Timiș spune că se aștepta ca anularea pensiilor speciale să fie respinsă de Curtea Constituțională a României. Cristian Moș spune că partidul său s-a lovit de refuzul social-democraților și liberalilor când a venit cu propuneri pentru a se asigura că proiectul este constituțional. Useristul face inventarul carierei politice a președintelui CCR, Valer Dorneanu. Implicarea politică a judecătorului a început din poziția de deputat de Iași între 2000 și 2008. Dorneanu a ocupat pozițiile de președinte al Camerei Deputaților între 2000 și 2004, apoi de vicepreședinte al Biroului Permanent al Camerei Deputaților între 2006 și 2008. În octombrie 2010 a devenit adjunct al Avocatului Poporului și în 2013 a devenit judecător la CCR. „Cam așa e cu independența justiției la noi. Nici nu știm de ce-i bănuim pe cei de la CCR de politizare. Nu poate un pesedist de carieră să-și uite datoriile, prieteniile și avantajele directe de dragul justiției? Păi Dragnea nu tot pentru popor se lupta?”, a comentat Cristian Moș.
Scepticismului lui Moș a fost împărtășit și de senatorul USR de Timiș. Nicu Fălcoi spune că politicienii din celelalte partide au aruncat cu praf în ochii electoratului prin discursul populist care a folosit proiectul pentru capital politic. „Ceea ce era previzibil, s-a întâmplat: balonul de săpun al abrogării pensiilor speciale s-a spart. CCR a admis azi sesizările depuse împotriva legii prin care-au fost abrogate pensiile speciale, cu excepția celor din Armată și MAI. USR a atenționat încă de la adoptarea ei asupra faptului că această lege va avea probleme de constituționalitate. Numai că unii politicieni – obișnuiți să gândească tot după vechile tipare și să acționeze populist, cu gândul că vor reuși astfel să mai arunce niște praf în ochii electoratului și că vor mai câștiga, amăgindu-i, niște procente în plus – au vrut neapărat atunci să pozeze în mari justițiari. Și au livrat public niște mesaje bombastice (însă fără niciun corespondent în realitate!) despre cum au abrogat ei pensiile speciale. În realitate însă lucrurile n-au stat nici atunci așa!”, a transmis Nicu Fălcoi.
Principalele reclamații ale useriștilor au fost că pensiile nu au fost plafonate, astfel încât să respecte Constituția, și propunerile lor nu au fost supuse votului. Proiectul de lege depus de PNL prevedea eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați. Uniunea Salvați România a transmis pe pagina sa de Facebook că parlamentarii au pregătit un pachet de legi constituțional pentru ca pensiile să fie eliminate și face apel către PSD și PNL să susțină proiectul cu privire la impozitarea pensiilor speciale care depășesc un anumit prag. „Dacă posibilitatea eliminării pensiilor speciale a fost blocată, cel puțin pentru moment, prin jocul din Parlament, USR solicită PSD și PNL ca măcar să susțină proiectul USR de impozitare a pensiilor speciale în plată care depășesc un anumit nivel. Este timpul să ofere românilor și altceva decât minciuni și ipocrizie! Avem însă soluții și pentru eliminarea pensiilor speciale. Parlamentarii USR au pregătit deja un pachet de legi perfect constituțional care să rezolve o dată pentru totdeauna această problemă și îl vor depune în perioada imediat următoare”, a comunicat Uniunea Salvați România.