Pelerinaj pe Muntele Mic, în ziua Praznicului Înălțării Sfintei Cruci

În acest an în care este sărbătorit Centenarul Bănățean, peste 3000 de pelerini s-au unit în rugăciune pe Muntele Mic, participând la cel de-al 14-lea Pelerinaj organizat de Episcopia Caransebeșului în ziua Praznicului Înălțării Sfintei Cruci, la Crucea-monument.

Miile de pelerini s-au alăturat unui sobor de ierarhi, preoți și diaconi, precum și militarilor care au venit și în acest an să fie împreună la acest eveniment remarcabil din Banatul de Munte. La orele dimineții s-a pornit în procesiune de la troița ce se află la intrarea în stațiune, până la Crucea-monument, construită spre cinstirea memoriei eroilor bănățeni căzuți în luptă pentru făurirea idealului poporului român, Marea Unire.

La baza Crucii a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și locțiitor al Episcopiei Dacia Felix și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită o slujbă de pomenire a eroilor bănățeni și a ctitorilor ce au înălțat crucea de pe Muntele Mic. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Nicodim care a ilustrat semnificația praznicului și a scos în evidență importanța cinstirii Sfintei Cruci.

„Am fost din nou pe Muntele Mic ca aici la Crucea-monument să-i pomenim pe cei care au făurit România Mare și să-i pomenim mai ales în acest an pe cei care au contribuit la instaurarea administrației românești în cetățile importante din Banat. Ne bucurăm că și în acest an am avut oaspeți de seamă, ierarhi, preoți, oficialități civile și militare, centrale, județene și locale, precum și foarte mulți credincioși, printre care numeroși tineri”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.

 

Pr. Stanciu Petru Tită

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/