În perioada 13 – 16 iunie, la Rusca Teregova, în Caraș-Severin, are loc o tabără dedicată plantelor medicinale. Aceasta este organizată de Semita Herbal Sanctuary și se adresează oricărui iubitor de natură, cu sau fără experiență în lucrul cu plantele de leac, cu disponibilitate fizică pentru drumeții ușoare.
Promotorii acestui concept sunt Alexandra Stancu și Cătălin Josan, doi tineri din Brașov și Deva, care au ajuns în Caraș-Severin cu mai mulți ani în urmă, pentru a face parte din echipa Fundației Rewilding România, implicată în proiectul de resălbăticire a zimbrilor în Munții Țarcu.
„Zimbrii sunt cei care ne-au chemat în zona Armeniș – Rusca, unde am avut ocazia să cunoaștem comunitatea locală, să ne împrietenim cu oameni deosebiți și să descoperim dealurile pline de plante de leac din zonă”, povestește Alexandra Stancu, care în 2017 a pus bazele unui proiect online unde am pus laolaltă rețete pas cu pas, din plante fel de fel.
Un an mai târziu, tânăra a început să prepare produse cosmetice artizanale, 100% naturale, din uleiuri macerate, esențe şi flori medicinale, pentru prieteni și familie, iar din 2020 a dat startul unor ateliere practice de preparare a diverselor rețete din plante medicinale, remedii, produse cosmetice sau preparate culinare.
Semita Herbal Sanctuary este proiectul de suflet al celor doi tineri. Un proiect născut din dragostea pentru natură, care susține medicina naturistă și încurajează crearea remediilor din plante medicinale, prin ateliere și tabere dedicate atât adulților, cât și copiilor.
„În copilărie petreceam vacanțele de vară la bunici, la țară, și participam, mai mult sau mai puțin activ, la toate muncile câmpului. Acolo l-am văzut prima dată pe bunicul cum culegea dintre «buruieni» anumite plante de leac. Mi s-a părut extraordinar să ai cunoștințele care să îți permită să culegi dintr-o multitudine de ierburi pe cele care îți refac și mențin sănătatea. Tot atunci am descoperit și pasiunea pentru ciuperci. Nu se cunoșteau în sat ciuperci medicinale, dar partea aceasta pentru mine a devenit un aspect important al culesului de plante. Tot în familie am primit și pasiunea pentru albinărit, beneficiile stupului le-am învățat de mic. Sunt fascinat de amestecurile de plante, de sinergiile care se creează între ele, îmi place să experimentez cu diverse bitter-uri, să lucrez cu ciupercile medicinale și să cutreier dealurile și munții în căutare de plante”, spune, la rândul său, Cătălin Josan.
În tabăra de la Rusca, cei care vor da curs invitației celor doi tineri vor face drumeții în natură și vor învăța cum să identifice corect și cum să culeagă plantele medicinale de vară. De asemenea, vor mai fi organizate ateliere de remedii naturiste, workshop-uri creative, participanții având chiar posibilitatea să-și prepare singuri uleiuri din plante, tincturi, esențe florale ori unguente.
„Pe lângă identificarea și culegerea plantelor de leac, vom mai face călătorii senzoriale de conectare cu natura, vom învăța noțiuni de interpretare a naturii pe baza diferitelor urme și semne, vom discuta pe larg despre proprietățile plantelor de sezon și modul acestora de utilizare în remedii, vom pregăti împreuna remedii naturiste, vom crea, tot împreună, obiecte artizanale, vom vizita o plantație locală de lavandă, vom face yoga, exerciții fizice de energizare, meditație, vom învăța împreună despre cum să ne susținem sănătatea organismului, integrând plantele medicinale în rutina zilnică, vom face schimb de experiență, rețete și alte informații utile”, explică Alexandra Stancu.
Ca și locație pentru tabăra din iunie, organizatorii au ales Cabana Wittmann, din Poiana Rusca, o cabană rustică cu vedere la lac, unde fiul proprietarilor a ales să practice medicina tradițională chineză.
„Johann Wittmann junior venea în fiecare an în Poiana Rusca pentru a practica medicina tradițională chineză, în special acupunctura. El și-a făcut un cabinet în cabană și plănuia să ofere servicii medicale naturiste în mod regulat. Din păcate însă, din cauza unei boli necruțătoare, nu a reușit să își ducă planul la bun sfârșit. Iar noi, acum, prin activitatea noastră, îi onorăm inițiativele și ducem munca de promovare a medicinei naturiste și alternative mai departe”, mai spune Alexandra Stancu.
Mai multe despre programul taberei din 13-16 iunie, dar și detalii legate de înscrieri găsiți aici
FOTO: Semita Herbal Sanctuary
Polițiștii din Lugoj s-au sesizat din oficiu și fac cercetări în privința unui incident petrecut la o școală. O elevă și-a acuzat profesorul de comportament neadecvat. Eleva de 16...
Informare privind depunerea solicitarii de emitere a Avizului de Gospodărire a Apelor
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281