România, raiul de pe pământ. Avem munţi, dealuri şi câmpii, mieii zburdă cu mamele lor pe plaiurile noastre şi pasc iarba grasă, culturile se bucură de cernoziom, vacile şi caii produc îngrăşăminte bio, avem râuri vesele, în care peşti sprinteni se bălăcesc şi câte şi mai câte. Una peste alta, avem absolut de toate, inclusiv oameni harnici şi inventivi, care muncesc cu spor, pentru binele tuturor. Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, cum spune poetul. Şi-atunci? Atunci, compunerea noastră continuă cam aşa: La noi, calul şi vaca sunt totuna, în schimb pentru alţii este o gravă încălcare a normelor europene, deşi nu s-a văzut până acum om mort, că a mâncat o friptură de cal. Şi, i-am zis noi, caz încheiat. A urmat însă asaltul microbilor. Întâi un zvon în crâng, apoi o adevărată isterie. Nu mai mâncaţi peşte, că e infestat cu paraziţi. În tot cazul, cu ceva otrăvitor. Am tăiat de pe listă şi vaca, şi calul, pentru că nu ştim ce băgăm în oală, am tăiat şi peştele otrăvitor. Nu-i nimic, mai sunt destule. Prin crâng, apoi, alt zvon parşiv. Nu mai mâncaţi ouă, că au salmonella. După salmonella, apar imediat laptele şi brânza, infestate cu o aflatoxină. Taie, deci, ouăle, de-o să facem Paştele cu ouă roşii de cuc, taie lăpticul şi brânzica, smântânica şi iaurtul, că aduc grave prejudicii sănătăţii noastre. Buuun, că mai sunt destule. Dar nu s-au terminat. Se insinuează diabolic şi carnea de curcan în ciulamaua asta. Curcanul e otrăvit cu antibiotice şi, dacă te umfli cu curcan din ăsta îndopat cu antibiotice, o păţeşti rău de tot, ţi se pune pe ficat. Îl tai de pe listă şi pe ăsta şi atunci îţi propui să trăieşti şi tu sănătos, măcar de nevoie, o dată în viaţă, şi te duci la piaţă, cu două sarsanale, să le umpli cu fructe proaspete şi dolofane, aduse de la turci sau de pe la dracu-n praznic, unde bate soarele în prostie. Din fericire, dai peste un domn vânzător, care te avertizează generos: Băi, nene, io zic să te duci cu traistele goale acasă. Cum crezi că ajung merele sau portocalele astea aşa frumoase? Le injectează cu tot felul de porcării. Îţi permiţi să te injectezi cu porcării? Nu mai stai nicio secundă. Rupe-o la fugă la listă şi taie şi fructele. Şi de la zi la zi cârnatul creşte. Frigiderul e gol goluţ, te ia cu sughiţ. Ce dracu să mai mănânci în condiţiile astea? Atunci te străfulgeră o idee salvatoare. Ţii malul râuleţului în care peştii se bălăcesc, dar nu-i bagi în seamă. Eşti tot cu ochii pe jos. A venit primăvara şi ici, colo, câte o tufă de urzici. Şi ţi s-a făcut poftă! Smulgi o mână şi înc-o mână, dar dai nas în nas cu un pădurar. Ce faci, nene? Ce să fac, adun urzici. Măi, omule, te priveşte milos pădurarul. Nu ţii la sănătatea ta? Dacă a trecut pe-aici vreun animal şi le-a stropit? Mai bine aşa, sari de şapte metri. Mai bine decât cu salmonella, aflatoxină, pesticide, macrou cu paraziţi sau mai ştiu eu ce. Auzi? Nu poţi să-mi dai şi nişte scoarţă de copac?
P.S. Şeful Autorităţii pentru Siguranţa Alimentelor a demisionat.