Pe propria răspundere la plimbare. Vremea bună i-a scos pe timișoreni din casă, în prima zi fără carantină

po 1000x100px (3)

Au fost 20 de grade joi la Timișoara, în prima zi de la ridicarea restricțiilor impuse de carantină. Timișorenii au ieșit la plimbare în Piața Victoriei și au ocupat un loc la terasele din centrul istoric. Există totuși câteva restricții care rămân în vigoare pe întreaga perioadă a stării de alertă de la nivel național.

Rata de infectare în Timișoara este în ușoară scădere de câteva zile, mai mare totuși decât la momentul la care a fost instituită carantina. Astfel, dacă în 8 martie, rata de infectare era de 7,3 la mia de locuitori, joi, ea a ajuns la 7,40 la mia de locuitori.

De joi, terasele din oraș s-au deschis, iar față de perioada de carantină, în Timișoara vor funcționa magazinele, chiar și cele nealimentare, și în weekend.

1000x200 dacus 02

Programul teraselor și al magazinelor este însă până la ora 18, iar după ora 20, deplasările în afara locuinței sunt permise doar în baza unei declarații justificative, în principal pentru urgențe. Aceste restricții rămân în vigoare pentru toate localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 7,5 la mia de locuitori. În județul Timiș sunt 12 localități în această situație.

Potrivit hotărârii de guvern, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, restricțiile de deplasare din weekend sunt impuse doar vineri, sâmbătă și duminică. Se poate circula după ora 20 în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, pentru achiziționarea de medicamente, însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice.

Potrivit HG, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/mia de locuitori, „se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness”.

În Timiș sunt 25 de localități cu rata cuprinsă între 4 și 7,5 la mia de locuitori. La nivelul județului, rata de infectare este joi de 5,84/mia de locuitori.

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px