Pe Muntele Mic, doar cu maşina! Telescaunul e prea bătrân!

Zăpada căzută pe Muntele Mic înainte cu trei zile de Crăciun a fost doar un fir de praf aruncat în ochii turiștilor. Chiar și așa, deși s-au anulat din rezervările făcute încă din noiembrie, iubitorii de munte au venit să petreacă sărbătorile de iarnă la 1.525 de m.

De Crăciun s-au bucurat de aer curat, de câțiva centimetri de zăpadă, de condiții hoteliere bune și de compania prietenilor și a rudelor. Dacă de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului zăpada s-a lăsat așteptată, de Anul Nou meteorologii anunță ninsori, astfel că proprietarii de pensiuni pot începe pregătirile pentru primirea turiștilor.

De obicei, pentru Revelion mulți aleg pachetul de cinci zile, astfel că urcă la munte din 27, 28 decembrie. Drumul rutier până pe platou va fi accesibil pe toată perioada sezonului schiabil, turiștii putând urca pe munte cu mașina, la fel ca și pe Semenic. Nu de alta, dar prea multe soluţii nici nu există. Gheorghe Valușescu, unul dintre proprietarii de pensiuni de pe Muntele Mic, ne-a precizat că s-a renunțat la telescaun pentru că nu s-a realizat revizia tehnică, dar și pentru faptul că s-a contractat o firmă din Timișoara pentru lucrări de deszăpezire de către Consiliul Județean Caraș-Severin.

15 locații, care dispun de un număr de camere de la 10 la 40, sunt puse la dispoziția turiștilor. Prețurile sunt accesibile pentru fiecare buzunar, de la 35 de lei pe persoană pentru grupuri de turiști care sunt cazați în camere cu mai multe paturi, până la 70 de lei de persoană în camere single sau duble. Tarifele sunt neschimbate de vreo trei ani, spune Gheorghe Valușescu. Un pachet de cinci zile cu trei mese pe zi și masa festivă de Revelion inclusă costă între 800 și 1.100 de lei de persoană.

Pe munte au fost amenajate mai multe pârtii, în ultimii ani, printre care cele mai cunoscute: Nordica, Borlova și Felix, cea mai lungă de 3 km, iar două dintre ele dotate și cu instalații de iluminat pe timp de noapte:

Pârtia Borlova I / Borlova II – teleschi Borlova I-II

– grad de dificultate: mediu; lungime: 2 X 1000 m

– altitudine la plecare: 1686 m, altitudine la sosire: 1564 m

Pârtia Sub Telescaun – telescaun (canton 2)

– grad de dificultate: mediu; lungime: 2500 m

– altitudine la plecare: 1560 m, altitudine la sosire: 1150 m

expresb 1000x100

Pârtia Nordica – teleschi Nordica

– grad de dificultate: mediu; lungime: 1200 m

– altitudine la plecare: 1780 m, altitudine la sosire: 1520 m

Pârtia Valea Soarelui – teleschi Felix

– grad de dificultate: mediu; lungime: 1400 m

– altitudine la plecare: 1700 m, altitudine la sosire: 1520 m

Pârtia Maloasa – drum schiabil (ski weg) – telescaun

– grad de dificultate: uşor; lungime: 12 km

– altitudine la plecare: 1780 m, altitudine la sosire: 800 m