Pe drumuri, din cauza alunecărilor de teren! O familie din Lugoj a rămas fără casă după ce Dealul Viilor a luat-o la vale

O familie din Lugoj, care locuiește pe Strada Salcâmului, în ultima casă de la ieșirea din Lugoj, către Făget, imediat după centrul FITO, riscă să rămână pe drumuri. Casa în care au locuit zeci de ani stă să se prăbușească.

Familia Boran numără cinci membri și de mai bine de o lună nu-și mai găsește liniștea. Casa în care au locuit de decenii întregi este gata să se facă una cu pământul. Imobilul, care are cinci camere, bucătărie, baie, beci și multe altele, construit din cărămidă și cu o fundație considerată solidă, a devenit unul de nerecunoscut. A fost ridicat cu mult înainte de Revoluție, pe Dealul Viilor, lângă Drumul Național 68A ce duce la Deva și aparent nu a fost afectat foarte tare de desele alunecări de teren din zonă. Până în această primăvară, când pământul a luat-o la vale, cu tot cu casă. „În trecut, au mai fost mici fisuri, însă nu deosebite. Până în această primăvară, după sărbătorile de Paște, când au început acele ploi, care păreau să nu se mai termine. Atunci a luat-o pământul la vale, cu tot cu ziduri, fundație și curte. Ne-am speriat foarte tare și a trebuit să abandonăm casa, pentru că nu se mai poate locui în ea. Se vede prin ziduri și ne așteptăm ca în orice clipă să se prăbușească”, ne-a spus Lazăr Băran, cel mai în vârstă membru al familiei.

Dorm într-un șopron

Pentru a avea unde să stea, oamenii au început să-și amenajeze în capătul grădinii un șopron, care să-i apere de vânt și ploaie. Au cerut și sprijinul administrației locale, al bisericii, dar și al reprezentanților ISU Banat, pentru a fi ajutați să scape de acest coșmar. „Din cauza alunecărilor de teren, casa este în pragul prăbușirii. Oamenii dorm acum într-un șopron, în grădină. Biserica Creștină Baptistă Harul din Lugoj va face o colectă pentru ei. Dacă vreți să fiți parte a acestui proiect şi doriți să îi ajutați să îşi reconstruiască locuința, nu ezitați să ne contactați”, a transmis Ionel Tuțac, pastorul Bisericii Creștine Baptiste Harul din Lugoj.

Nevoie de materiale pentru construcții

Chiar demolarea, pentru a mai recupera ceva materiale, prezintă un mare risc de prăbușire în orice moment și pericol de accidentare a celor ce s-ar încumeta. „E greu să te mai pui să recuperezi ceva, pentru că îți riști viața. Noi avem un teren chiar lângă, care nu prezintă probleme și vrem să construim o altă locuință, pentru a nu sta la mila statului. Cu forța de muncă ne vom descurca, însă problema este cea a materialelor, pentru că nu avem bani. Este deja vară și vremea trece repede. Vine toamna și riscăm să ne prindă iarna pe drumuri. Sunt bune orice fel de materiale – cărămidă, balast, ciment, lemn, țiglă sau altele, orice ne-ar ajuta să ridicăm o căsuță cât de mică în care să putem sta”, ne-a mai spus Lazăr Băran.

Cei care sunt interesați de soarta acestei familii năpăstuite pot apela și numărul de telefon 0744 581 843.