Administrația locală din Giarmata are în plan mai multe proiecte pentru crearea unui centru civic în comună și dezvoltarea unei zone pentru promenadă și relaxare. În paralel au loc o serie de lucrări la infrastructură, inclusiv edilitară, pentru ca, într-un termen mediu de timp, locuitorii comunei să poată ajunge în Timișoara folosind doar pista de biciclete.
Primăria Giarmata are deja un proiect pentru amenajarea unei piste de biciclete care să lege drumul județean de satul Cerneteaz. Una din variantele de finanțare ar fi PNRR, spune primarul comunei.
„Sperăm să se închidă odată extinderea asta la 4 benzi și va veni și acea pistă de biciclete dinspre Timișoara spre Giarmata. Nu am stat și acum ne și bucurăm că se pare că pe PNRR vor fi finanțări pe partea de piste de biciclete. Noi deja avem un proiect făcut pentru a lega drumul județean de Cerneteaz. Am pus pe pista de investiții din acest an să continue acest proiect, el este mult mai mare, practic acum începem cu o primă etapă, dar va continua la anul cu a doua etapă. M-am gândit să continui cu pista de biciclete de la intrarea în Cerneteaz până în capătul străzii Nica Iancu Iancovici spre capelă.”, a explicat Claudiu Mihălceanu, primarul de Giarmata.
În privința localității Giarmata, aici se derulează de aproximativ un an un proiect pe POIM de introducere a apei și canalului. Așa că planul este ca, în 2023, cele mai importante străzi să fie redesenate, reproiectate.
„Aici m-am gândit la strada Morii, strada Principală, strada Bencecului, strada Bătrână în așa fel încât să apară pe aceste străzi locuri de parcare, mai ales în zonele unde există servicii publice sau culte religioase, să avem piste de biciclete, trotuare, pomi, în așa fel încât să arătăm ca o comună europeană, modernă. Între timp sunt convins că se vor închide aceste probleme cu extinderea la 4 benzi, mergem și noi în paralel și peste un an jumătate ne urcăm pe biciclete și mergem la Timișoara pe pista de biciclete.”, a concluzionat primarul.
Cu privire la viitoarea zonă de promenadă și relaxare, primăria este în tratative de câțiva ani cu proprietarul clădirii fostei IAS, clădire aflată vizavi de căminul cultural din comună: „Am căzut de acord, avem și raportul de evaluare pentru a cumpăra clădirea. Dacă o vom cumpăra, împreună cu cea pe care am demolat-o vom naște un teren liber în centrul comunei Giarmata, de aproximativ 7.000 mp, acolo am putea pe viitor să proiectăm centrul civic și să ne concentrăm acolo pe o zonă frumoasă pentru localitate.”