Patru persoane, acuzate de DIICOT în dosarul de scurgere de informații de la NIS Petrol

În urma perchezițiilor de luni, procurorii DIICOT au formulat acuzații de divulgare de secrete de serviciu împotriva a patru dintre suspecți. În total, 8 persoane au fost duse la audieri.

Așa cum v-am prezentat și luni, DIICOT are suspiciuni că informații nepublice despre resursele naturale di România au ajuns ilegal în Serbia.

„Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetățeni străini și români), procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au formulat acuzații sub aspectul comiterii infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice reținându-se că, în calitate angajați ai unei filiale a unei companii multinaționale (având responsabilități de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfășurării anumitor operațiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale și au transmis date nedestinate publicității privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din același consorțiu din Serbia”, aflăm de la DIICOT.

Luni,  procurorii DIICOT și polițiștii au efectuat 9 percheziții în București și Timișoara, parte din acestea la sediul și punctele de lucru ale companiei NIS Petrol, într-o cauză având obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.
În urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe documente și medii de stocare a datelor. Cercetările sunt continuate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara.