Patru ani în Parlament! Pentru cei mai mulți, degeaba!

Județul Caraș-Severin a trimis în Parlamentul României, în mandatul care se încheie peste exact o lună, șapte parlamentari. Unii își încheie mandatele în anonimat, alții au devenit celebri, dar nu în sensul bun. Sunt însă și aspecte pozitive, care îi îndreptățesc, pe puțini dintre ei, e adevărat, să ceară din nou votul cărășenilor.

Prima concluzie după o analiză activității parlamentarilor de Caraș-Severin este că traseismul politic s-a practicat intens. După alegerile din iarna lui 2012, PSD a avut în județul Caraș-Severin doi parlamentari, dar încheie sesiunea parlamentară cu trei, prin transferul deputatului fost PP-DD, Valentin Blănariu. În același timp, la liberali lucrurile stau invers: partidul a avut trei parlamentari, însă deputatul liberal Dan Tocuț a trecut la ALDE, cea ce face delegația deputaților PNL de Caraș-Severin să fie formată din Valeria Schelean-Șomfelean și Valentin Rusu.

În ceea ce privește activitatea tuturor parlamentarilor din județ, trebuie menționat că județul Caraș-Severin era, în august 2016, pe locul 3 în topul județelor cu cea mai scăzută activitate parlamentară, potrivit unui studiu elaborat de niște cercetători români, specialiști în științe politice. Un singur parlamentar din tot județul are o activitate care să depășească media la toate capitolele analizate. Este vorba despre deputatul liberal Valeria Schelean-Șomfelean, care are 36 de luări de cuvânt, 18 declarații politice, 49 de inițiative legislative, 26 de întrebări și interpelări și 23 de moțiuni.

S-a mai remarcat alături de liberala liberala Valeria Schelean-Șomfelean în ceea ce privește activitatea în Camera Deputaților și PSD-istul Ioan Benga. Cifrele acestuia arată că el conduce topul luărilor de cuvânt, cu 91 de luări de cuvânt în plen, însă trebuie menționat faptul că Benga a devenit secretarul Comisiei de Apărare, siguranță națională și ordine publică începând cu iunie 2014, iar multe dintre luările sale de cuvânt în plen reprezintă citirea raportului comisiei respective pentru anumite proiecte de legi. Ioan Benga nu se mai regăsește pe o poziție eligibilă pe listele PSD, ceea ce înseamnă că social-democrații s-au debarasat de cel mai activ parlamentar al lor. Social-democrații au fost pe punctul de a-l pierde și pe cel de-al doilea deputat din actualul mandat, Ion Mocioalcă fiind găsit incompatibil de ANI pentru că și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar. A contestat însă în instanță raportul ANI și în primă instanță a avut câștig de cauză. Sentința nu e însă definitivă.

La capitolul interpelări pe tema subiectelor de administrație publică, la un loc, toți deputații PSD au depus 23 de întrebări și interpelări și au inițiat 12 moțiuni, în timp ce deputații PNL au depus un număr total de 27 de întrebări și interpelări, cele mai multe provenind de la un singur om: Valeria Schelean – Șomfelean, care a depus singură 26 de întrebări și interpelări și a semnat 23 de moțiuni.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/