Morile de la Rudăria au un volum dedicat, scris de Radu Trifan și publicat de Asociația Acasă în Banat!
Președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan, lansează pe 28 februarie cartea sa „Morile de la Rudăria. Patrimoniul mulinologic al comunei Eftimie Murgu din județul Caraș-Severin” la Căminul Cultural din Eftimie Murgu începând cu ora 14.00. Munca de cercetare a început în 2021 și lucrarea finală este rezultatul sutelor de ore petrecute prin analizarea documentelor de arhivă, interviuri cu localnicii și studierea celui mai mare complex mulinologic din România.
Cartea prezintă povestea celor 22 de mori de la Rudăria, a celor trei din afara satului și a celor zece dispărute în timp. Fiecare componentă a morilor este analizată în detaliu și sunt scoase în evidență trăsăturile particulare care le fac unice. Povestea oamenilor și a locului nu este trecută cu vederea, fiind puternic legată de acele mori. Din acest motiv, Radu Trifan a inclus legendele, poveștile, cultura gastronomică locală bazată pe făina măcinată la moară. Volumul a fost tipărit cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură și are 252 de pagini.
„Am pornit de la necesitatea de a lămuri când au fost construite aceste mori și ce le face să fie atât de valoroase. Pe parcursul cercetării am descoperit numeroase lucruri neștiute despre morile dispărute, despre modul de organizare și de transmitere a proprietății, despre diferite instalații hidraulice construite de rudăreni. Am reconstituit firul istoric care arată originea morilor și explică cum s-a ajuns ca aceste instalații arhaice să supraviețuiască până în prezent”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
Cartea reprezintă al doilea volum dedicat morilor și publicat de Radu Trifan și Acasă în Banat. Primul volum a fost realizat în 2023 și poartă numele „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic din județele Timiș și Caraș-Severin”. Asociația acordă o atenție deosebită morilor din Banat și se poate lăuda că a reușit să lucreze la 55 de mori împreună cu voluntarii pentru a le repara și chiar să le repună în funcțiune. Din 2022, Acasă în Banat face parte din Societatea Internațională Mulinologică (The International Molinological Society) care cuprinde peste 400 de membri din 35 de țări.