Pași mărunți, dar siguri înspre reabilitarea școlii din Vrăniuț

timisoara capitala 2023

Unitatea de învățământ, care funcționează în prezent fără autorizație sanitară, a beneficiat în ultimele luni de lucrări de reparații și igienizare. Școala are acum apă curentă, pereți curați și toalete ecologice.

Școala primară din Vrăniuț va fi reabilitată și modernizată în următorii doi ani, ne asigură primarul comunei Răcășdia, Ilie Mirco Lechici. „Am făcut mici reparații și igienizări în ea, profitând de pandemie și de faptul că elevii au stat mai mult acasă. Școala funcționa într-o clădire pentru care CF-ul nu era tocmai în regulă, dar am făcut documentația necesară, am preluat imobilul, am igienizat, am curățat parchetul, am înlocuit tâmplăria veche a ușilor și ferestrelor cu cea din material PVC, am cumpărat trei toalete ecologice și am montat și hidroforul pentru apă. Am pus un boiler, am zugrăvit pereții, am reparat unde a fost nevoie, deci nu cred că vom avea probleme în a obține autorizația sanitară de la Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin. Acestea sunt reparații mici, însă, în următorii doi ani, această școală va arăta cu totul altfel”, explică primarul comunei Răcășdia.

Cuib de vise 1000x100

Lechici mai spune că va încerca să obțină finanțare pentru reabilitarea și modernizarea unității de învățământ printr-un proiect pe care urmează să-l depună la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). „În perioada următoare vom depune un proiect comun pentru reabilitarea și modernizarea școlilor din Vrăniuț și Răcășdia la AFM, pe programul privind creșterea eficienței energetice. Să vedem însă cum se va și finanța, pentru că noi ne încadrăm în categoria unităților administrativ-teritoriale cu până la 5.000 de locuitori și primim 1,5 milioane de lei. Rămâne să discut și cu consultantul, să vedem în ce valori ne încadrăm. Dacă nu reușim să le finanțăm pe amândouă cu 1,5 milioane de lei, cel mai probabil vom face proiectul doar pentru școala din Răcășdia, care este și mai mare, iar pe cea de la Vrăniuț o vom moderniza cu fonduri din bugetul local”, a concluzionat Ilie Mirco Lechici.