Parteneriate puternice cu Rusia, Cehia și Grecia. Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș – punte de legătură pentru investitorii străini

Zarurile au fost aruncate. Se joacă în liga grea. Județul Timiș – teren fertil pentru afacerile și investițiile străinilor.

Misiunile economice și vizitele organizate în acest an de CCIAT în Republica Cehă, în Federația Rusă și în Grecia au culminat cu un portofoliu bogat în ceea ce privește interesul marilor jucători pentru județul Timiș. Reprezentanți ai camerelor de comerț partenere și din companii private au stat la masa negocierilor cu oamenii de afaceri români, pentru a propune, a discuta și analiza idei de consistență, benefice și durabile, pentru ambele părți.

Întreaga sesiune de întâlniri a stat sub cupola unui eveniment în premieră pentru sistemul cameral din România – „FORUMUL INTERNAȚIONAL DE AFACERI Republica Cehă – Federația Rusă – Grecia – România”. Organizată de CCIAT Timiș, acțiunea a avut ca scop valorificarea oportunităților de afaceri și investiții dintre județul Timiș și aceste regiuni, intensificarea schimburilor comerciale bilaterale, creșterea numărului investițiilor străine în județ și promovarea produselor autohtone pe aceste piețe.

„Astăzi am avut acest eveniment premieră în sistemul cameral și de ce spun premieră? Pentru că delegațiile străine sunt din Republica Cehă, din Grecia, din Federația Rusă, cât și din Serbia, Ungaria și Bosnia-Herțegovina. Prioritatea strategică a Camerei de Comerț este internaționalizarea. De la începutul anului am făcut aceste demersuri, am fost în toate țările pe care vi le-am amintit și mai multe, ca să putem să facem ca businessul din Timiș să fie pe toate tărâmurile altor țări și iată rezultatul, astăzi au fost peste 30 de entități străine, camere de comerț, asociații, reprezentanți ai ambasadelor și nu în ultimul rând oameni de afaceri.

Noi inițial, când am fost în cele trei țări care sunt cu delegațiile aici, au început deja colaborări în toate domeniile de activitate, de la microhidrocentrale și până la comerțul cu bunuri de larg consum avem din toate domeniile de activitate și mai mult decât atât, camerele de comerț reprezintă firme puternice din țara din care vin”, a declarat președintele executiv al CCIA Timiș, Florica Chiriță.

Nelipsit de la un eveniment de o astfel de amploare, primarul orașului de pe Bega, Nicolae Robu, a subliniat importanța actualelor și viitoarelor parteneriate cu investitorii străini:

„Timișoara este un oraș în plin avânt economic, după cum noi, cei ce trăim aici, știm foarte bine, o simțim, o vedem, dar în plus avem și recunoșterea unor instituții remarcabile la nivel planetar, cum este cazul revistei economice Forbes, care a declarat Timișoara drept orașul cel mai dinamic din România câțiva ani la rând și orașul cel mai potrivit pentru afaceri. Am primit o asemenea titulatură și din partea unui organism internațional din Oxford și desigur ne mândrim cu aceste recunoașteri.

Ne străduim să dezvoltăm în Timișoara tot ce este sănătos, suntem deschiși la investiții și asigurăm facilități pentru investitori, dar din start spunem răspicat că nu agreem niciun fel de investiții care ar polua, care ar contribui la degradarea calității aerului, apei, mediului în general, indiferent de nivelul investițiilor, indiferent de beneficiile pe care le-ar aduce cu ele. Aceasta este o primă condiție pe care o aplicăm și este una sine-qua-non.

În privința facilităților pentru investitori, avem acea schemă de minimis care este bine cunoscută, conform căreia, respectând regulile Uniunii Europene, care garantează libera concurență și interzice imixtiunea statului, ajutorul de stat în afaceri conform acestei scheme, așadar noi asigurăm discount-uri la taxele și impozitele locale, mergând până la nivelul de 100%, în funcție de volum investițiilor și în funcție de numărul de locuri de muncă create din investiții. Menționez că această schemă de ajutor, de minimis, se aplică atât pentru investițiile noi pornite de la 0, cât și pentru extinderile investițiilor deja existente la un moment dat. Avem și teren pe care-l punem la dispoziția investitorilor în parcul industrial gestionat de Primărie, însă nu acel teren s-a dovedit a fi baza dezvoltării economice a Timișoarei din ultimul an, ci terenurile private.

Noi îl punem la dispoziție, dar vreau să subliniez că Timișoara oferă un mediu sănătos și nu un mediu speculativ, nu un mediu în care să existe cârdășii, relații necurate între autorități publice, ale statului respectiv proprietarii privați și tocmai de aceea a fost o orientare serioasă a multor investitori înspre terenurile private de la periferia domeniului municipiului Timișoara.”.

Participanții la forum au avut ocazia să viziteze o mini-expoziție de produse „Made in Banat”. Au fost prezente standurile firmelor: Apa Aur’a, Terra Apis, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin și Asociația pentru Promovarea Turismului în Județul Timiș care au expus produse tradiționale, de gastronomie și artă meșteșugărească.

 

Stiri Timisoara si Resita publicitate online casa alex general 8 nov black friday 2024 1000x200

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/