Primarul Lugojului, Claudiu Buciu, spune că există perspective bune pentru extinderea rețelei de gaz la satele aparținătoare Tapia și Măguri.
Obiectivul se poate realiza prin asocierea cu primăriile din Nădrag, Criciova și Sacu, din județul Caraș Severin. „Pentru ca TransGazul să își aducă facilitățile într-o zonă, trebuie să se asigure că furnizorul care se va ocupa de zona respectivă are un număr minim de potențiali abonați. Adică nu trage nimeni gazul fără a avea siguranța că nu are cine să se conecteze la rețea. Transgaz nu își permite să piardă bani, prelungind cu 10 km rețeaua până într-o zonă în care nu are abonați. Pentru a avea un număr mai mare de gospodării și a obține un punctaj mai mare, în vederea extinderii rețelelor în Tapia și Măguri s-a creat un protocol de asociere cu Primăria Nădrag, Primăria Criciova și Primăria Sacu. Într-un timp cât mai scurt trebuie să realizăm studiul de fezabilitate, ridicările topografice și să luăm angajamentele de la proprietari”, a spus primarul Claudiu Buciu.
Extindere dinspre Tapia, către Nădrag
În total, în cele două sate aparținătoare Lugojului și cele trei comune, peste 1.800 de gospodării ar trebui racordate la gaz. La Tapia și fostul sat Armădia, circa 200, la Măguri – 300, în comuna Criciova – 600, în comuna Sacu – 580, iar în comuna Nădrag – 250, deoarece aceasta beneficiază de gaz de pe vremea comunismului, la rețea fiind racordate peste 1.000 de locuințe. Extinderea se va face de la magistrala de gaz, care traversează râul Timiș, în apropierea Uzinei de Apă Nr.1 spre Tapia, Măguri, Cireșu, Criciova, Jdioara, Crivina, până la Nădrag. Guvernul României ar putea da drumul sesiunii de finanțare, cel mai devreme posibil, în toamna acestui an, însă primăriile trebuie să fie pregătite cu toate documentațiile necesare, pentru a nu pierde startul.
Rețea pentru 200.000 de timișeni
Anul trecut, Consiliul Județean Timiș a creat cinci Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), în care au fost cuprinse 70 de localități din Timiș, printre care A.D.I Gaz Est, cu 15 comune plus orașul Făget ce totalizează peste 35.000 locuitori, A.D.I Gaz Vest – 78.000 de locuitori, cu 22 de comune care au aderat la asociație, A.D.I Gaz Nord, cu opt comune și orașul Recaș – 32.000 de locuitori, A.D.I Gaz Centru, cu nouă comune – 25.000 locuitori și A.D.I Gaz Sud cu Deta, Gătaia și alte 13 comune însumând aproximativ 44.000 de locuitori. După realizarea documentației, a studiului de fezabilitate, toate actele vor fi depuse la Transgaz și la organismele care avizează această investiție. Dacă lucrurile merg bine, se estimează că la finalul proiectului peste 200.000 de locuitori ai județului vor beneficia de alimentare cu gaz.