Paturi, monitoare, ventilatoare – toate la standarde europene. Așa va arăta Secția ATI a Spitalului Orășenesc Moldova Nouă în urma unui proiect depus spre finanțare pe linia europeană creată ca urmare a apariției noului coronavirus, inamic invizibil care a făcut ravagii pe segmentul medical în întreaga lume.
Trecut pe ordinea de zi în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local de la malul Dunării spre sfârșitul lunii iulie, proiectul „Dotare ATI Spitalul Orășenesc Moldova Nouă” părea că nu va avea sorți de izbândă. Din lipsă de cvorum, întreg demersul pentru sănătatea cetățenilor din Moldova Nouă avea să fie sortit eșecului, o parte dintre consilieri fiind absenți, în timp ce liberalii exmatriculați de filiala locală nu-și puteau exprima votul până la contestarea deciziei BPL. Din fericire, lucrurile au intrat pe un făgaș normal, unda verde pentru ca acest proiect să poate fi depus venind în urma unei ședințe extraordinare, atunci când o parte din consilieri au înțeles că sănătatea cetățenilor nu are culoare politică.
„Suntem primul spital din Caraș-Severin care reușește să depună un proiect pe linia de finanțare europeană creată în urma pandemiei cu denumirea strategică COVID-19. Am reușit până la urmă să depunem proiectul. Într-adevăr, consilierii PNL au boicotat și au încercat să blocheze acest proiect uitând de fapt că sănătatea nu are culoare politică, dar am reușit cumva, cu ajutorul consilierilor excluși, să mergem înainte, întrucât aceștia au contestat decizia exmatriculării. În acest moment, proiectul este depus spre finanțare. Este vorba despre aproximativ 1,2 milioane de euro în care reabilităm în totalitate secția ATI, ceea ce-nseamnă: paturi, monitoare, ventilatoare de nivel european, plus altă aparatură necesară a ATI-ului.”, a explicat Adrian Torma, primarul orașului Moldova Nouă.
Mai mult decât atât, șeful administrației publice locale de la malul Dunării a dat de înțeles că prin materializarea acestui proiect vor fi recuperate cheltuielile generate atât în perioada stării de urgență, cât și cele din perioada stării de alertă, bani pe care i-ar fi așteptat de la Guvernul României, așa cum s-a promis; într-un context electoral însă, anumite promisiuni au aplicabilitate doar la nivel verbal:
„Recuperăm și cheltuielile generate de perioada stării de urgență și de alertă, atât noi, administrația publică locală, cât și spitalul, sume pe care Guvernul României ni le-a promis din bugetul național, însă, din păcate, guvernanții au uitat de toate administrațiile, de toată lumea. Cuvântul lor exprimat acum are valabilitate doar la nivel declarativ, dar nu se întâmplă și în realitate.”, a adăugat edilul-şef.