Parlamentul României, angajator de top. Cât câștigă deputații de Timiș?

camera deputatilor

Social-democratul Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților se află între primii trei cel mai bine plătiți deputați din Parlamentul României, în timp ce Titi Stoica (AUR) se regăsește între ultimii patru aleși, atunci când vine vorba de venituri obținute. 

Indemnizațiile nete ale deputaților de Timiș, pentru luna septembrie, sunt cuprinse între 5.700 lei și 13.000 de lei. Ele diferă în funcție de pozițiile pe care aleșii le ocupă în Parlament: președinte de comisie, lider de grup, membru în Biroul Permanent etc.

Astfel, potrivit informațiilor publicate de Camera Deputaților, deputații Claudiu Chira (Forța Dreptei), Marilen Pirtea (PNL), Cosmin Șandru (PNL) și Daniel Toda (REPER) au încasat între 10.000 și 11.000 de lei, iar Ben-Oni Ardelean (ex PNL), Cătălin Drulă (USR) și Nicu Fălcoi (USR) – între 11.000 și 12.000 lei. Ovidiu Ganț a încasat 12.776 lei, iar Alfred Simonis – 13.019 lei. Titi Stoica a primit pentru luna septembrie o indemnizație de 5.719 lei. Reducerea venitului i-a fost aplicată deputatului AUR în luna mai, pentru o perioadă de șase luni, ca sancțiune pentru perturbarea lucrărilor în plen și a unei ședințe a Comisiei pentru politică economică.

Parlamentarii care sunt în același timp și miniștri nu mai primesc indemnizație de la Parlament. Este cazul ministrului Transporturilor, deputatul PSD de Timiș Sorin Grindeanu.

deputati Timis in plenul camerei deputatilor

Indemnizațiile sunt similare și în cazul senatorilor, calculate în baza funcțiilor pe care le au aleșii.

„Nu cred că e cazul să ne exprimăm cu privire la mărimea veniturilor parlamentarilor, din activități parlamentare. Pe de o parte, pentru că nu există metode de evaluare, într-o formulă absolută, a importanței sociale a activității lor. Pe de altă parte, într-o perspectivă relativă, putem compara veniturile lor cu salariul minim pe economie. Sau salariul mediu. Ar da o perspectivă mai realistă, cred eu. Sau le-am putea compara cu veniturile parlamentarilor din țări cu un nivel de dezvoltare similar. Dar, dincolo de metodologie sau interpretarea rezultatelor analizelor comparative, ceea ce este de remarcat este regimul discriminatoriu și lipsa de transparență ca trăsături ale acestor venituri.”, a declarat Mihai Lisețchi, director executiv Agenția pentru Informarea şi Dezvoltarea Organizaţiilor Neguvernamentale.

Pe lângă venituri, parlamentarii beneficiază de alte venituri consistente. Li se decontează cheltuielile pentru exercitarea mandatului: diurnă de deplasare (2%/zi din indemnizația lunară brută), cazare și transport, telefon mobil. La aceste sume se adaugă și decontarea cheltuielilor pentru desfășurarea activității birourilor parlamentare care funcționează în cadrul colegiilor din circumscripțiile electorale: salariile angajaților, bunuri și servicii (chirie, utilități, consumabile).

„Parlamentarii au venituri care ar trebui să acopere cheltuielile legate de activitatea lor și care au același regim de raportare ca veniturile asimilate salariilor. Ei nu trebuie să raporteze modul de folosire al acelor bani. Ori e vorba despre bani publici. Toată lumea din țara asta, persoane fizice sau juridice, trebuie să documenteze folosirea banului public. Parlamentarii, nu! Este un exemplu nefericit și foarte vizibil într-o țară în care disciplina financiară și fiscală reprezintă probleme mari.”, a mai declarat directorul AID-ONG.

Cât lucrează un parlamentar

Un parlamentar petrece, de regulă, trei zile pe săptămână în Parlament. Acolo participă la ședințele comisiilor de specialitate și la plenurile în care se dezbat inițiative legislative și se dă votul final. De joi până duminică, parlamentarii ar trebui să fie prezenți în circumscripțiile electorale. Aleșii au vacanță vara, de la finalul lunii iunie până în septembrie, și iarna – înainte de sărbători până în februarie.

Informații cu privire la activitatea fiecărui parlamentar de Timiș pot fi consultate pe site-urile Camerei Deputaților și Senatului.

Foto: Grupul PNL din Camera Deputatilor

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/