Ziua Europei are loc în fiecare an, pe 9 mai, pentru a sărbători pacea și unitatea în Europa și, la fel ca anul trecut, în 2021 sărbătorile se vor desfășura mai ales într-un mod virtual, evenimentele având loc numai acolo unde condițiile sanitare o permit.
Anul acesta marchează atât Ziua Europei, cât și Conferința privind viitorul Europei, astfel încât Parlamentul European a planificat un program special de luni până duminică, inclusiv sesiuni live și activități, axate pe invitarea cetățenilor din întreaga Europă și din lume, pentru a-și exprima opiniile și pentru ca vocile lor să fie auzite, oferindu-le o platformă care să contribuie la scrierea unui viitor mai luminos pentru Europa.
După cum a declarat Parlamentul European, „forța motrice a schimbării democratice a Europei este locul tău de întâlnire, unde chiar și în timpul pandemiei ne putem aduna în diversitatea noastră, pentru a lua marile decizii necesare îmbunătățirii casei noastre”.
Astăzi, David Sassoli, președintele Parlamentului European, urmează să ia parte la activități și să discute despre Ziua Europei și despre semnificația sa crescândă.
Deși doar oficial recunoscută în 2008 de Parlamentul European, Ziua Europei a fost introdusă pentru prima dată în 1985 de Comunitățile Europene pentru a marca aniversarea Declarației Schuman din 9 mai, acesta fiind considerat începutul a ceea ce este acum Uniunea Europeană.
România a participat la sărbătorile acestei zile de când a aderat la UE în ianuarie 2007, planificând activități în diverse locuri iar cetățenii alăturându-se pentru a sărbători această parte a istoriei și identității lor.
Autor: Matilde De Almeida
Traducere: Dan Trișca