Parlamentari de Timiș, creditori generoși pentru partide și oameni de rând

vot camera deputatilor

Opt dintre cei 14 parlamentari de Timiș, deputați și senatori, declară că au acordat mai multe împrumuturi, în ultimul an, în lei sau valută, unor persoane fizice sau partidelor pe care le reprezintă. 

Deputații de Timiș sunt generoși. Din ce au reușesc să îi ajute și pe alții. De data aceasta, ne oprim la bilanțul banilor pe care deputații i-au dat, în ultimul an, sub formă de „împrumuturi acordate în nume personal” unor persoane fizice sau partidelor care i-au propulsat în funcțiile publice.

Potrivit declarației de avere cel mai recent publicată, deputatul PNL de Timiș Ben Oni Ardelean a împrumutat-o pe Rebeca Ardelean cu 60.000 de euro și 247.900 lei. Și Nicu Fălcoi (USR) a fost generos. În ultimul an l-a împrumutat pe Laurențiu Marian Vasile cu 25.000 de lei. Laurențiu Marian este consilier județean din partea USR.

În cazul senatorilor de Timiș, la Alina Gorghiu figurează un împrumut de 100.000 de lei acordat cabinetului individual de avocatură Pop Tudor-Octavian – Alina Gorghiu și alte două – 150.000 USR (Aurelian Amurăriței – Isar Lucian), respectiv 613.923 lei (Risk and Treasury Advisory Isar Lucian). Lucian Isar este soțul senatoarei de Timiș. Sebastian Răducanu declară un împrumut în valoare de 484.500 lei acordat Didonei Răducanu, mama parlamentarului.

Debitori ținuți la secret

Alți doi parlamentari de Timiș preferă să nu deconspire numele celor cărora le-au dat bani cu împrumut. Deputatul PSD Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, declară un împrumut către o persoană fizică, în valoare de 545.898 lei, potrivit declarației de avere de pe site-ul Camerei Deputaților.

În cazul liberalului Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, e vorba de patru împrumuturi acordate în nume personal acelorași sau mai multor persoane fizice, a căror valoare totală se ridică la 390.000 de euro.

Generozitate pentru partid

Doi dintre deputații de Timiș declară că au împrumutat cu bani partidele din care provin.

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, câștigător al președinției CJ Timiș la alegerile din 9 iunie, declară că a împrumutat partidului 660.000 de lei. Banii reprezintă „contribuție electorală”.

Tot partidului i-a dat bani, de această dată Forței Drepte, deputatul Claudiu Chira. 991.000 lei.

Veniturile aleșilor cu mâna largă

Cifrele declarate public arată că toți parlamentarii care au acordat împrumuturi au venituri consistente în ultimele 12 luni. Claudiu Chira, Alfred Simonis și Sorin Grindeanu declară o singură sursă de venit: indemnizațiile de deputați, respectiv cea de ministru în cazul lui Grindeanu.

Cele mai mari resurse lunare le declară senatorul Sebastian Răducanu: 137.256 – indemnizația de senator și 332.312 lei – dividende de la SC Epic Society SRL. În total: 469.568 lei, adică aprox. 39.000 lei/lună. Urmează rectorul UVT. Potrivit declarației de avere, Marilen Pirtea a obținut în ultimele 12 luni 455.034 lei, adică aproape 38.000/lună. Banii vin din activitățile de la universitate și de la Camera Deputaților.

Senatoarea Alina Gorghiu a declarat un venit anual încasat de 224.497 lei (aprox. 18.700 lei/lună); Nicu Fălcoi –  196.668 lei (aprox. 16.000 lei/lună); Sorin Grindeanu – 156.473 lei (aprox. 13.000 lei/lună); Alfred Simonis – 151.663 lei (12.600 lei/lună); Ben Oni Ardelean – 142.256 lei (aprox. 11.800 lei/lună) și Claudiu Chira – 131.414 lei (aproape 11.000 lei/lună). Acestor venituri li se adaugă economiile din conturi sau depozite bancare.

Expert în bună guvernare: de ce împrumută aleșii partidele?

Septimius Pârvu de la Expert Forum spune că, în modul în care interpretează el legea, persoanele care au obligația să își declare averile trebuie să treacă și numele celui pe care îl împrumută. Expertul în bună guvernare și procese electorale explică: „Ar trebui să se specifice către cine a fost făcut împrumutul. Noi chiar am avut un raport, cred că după alegerile din 2020, legat de finanțarea partidelor, însă o parte din bani au ajuns și în campanie. Erau câteva zeci de persoane pe care le-am identificat care nici nu puteau justifica banii respectivi. Aveau venituri mult mai mici decât sumele date către partid.”

Potrivit lui Septimius Pârvu, împrumutul acordat partidului poate fi interpretat și ca o modalitate de a atrage bunăvoința formațiunii sau de a „cumpăra” o funcție, o poziție.

„E o întrebare bună: de ce dai bani către partid? Sigur, există donații, cotizații și împrumutul e legal, fără nicio îndoială, însă noi ne-am pus întrebarea dacă nu cumva e un terț care a dat banii acelor persoane care mai departe au dat bani către partid. E una din situațiile care pot apărea, cei care dau banii sunt intermediari. (…) Poate fi, într-adevăr, o modalitate de a atrage bunăvoința partidului și chiar de ați asigura un loc.

O altă situație interesantă: anul acesta la europarlamentare am văzut la mai multe partide, cel mai evident la AUR, cum candidații pe ultimele locuri iau împrumuturi pentru a aduce bani în campanie. Și sunt candidați pe locurile 20,30, 40 și ceva. Aduc milioane în campanie, sigur că nu au nicio șansă să fie aleși și te întrebi de ce aduc banii. Știi că îi primești înapoi prin rambursare dacă partidul primește 3% din voturi. E o cale de a atrage bunăvoința partidului, poate nu un mandat, dar un loc într-o funcție publică, și e aceeași discuție despre persoane cu venituri foarte mici. Te întrebi de unde vin banii ăștia. Poate fi o formă interesantă de a cumpăra fie o poziție, fie influență în partid, fie alte lucruri. Având în vedere că banii se rambursează, pare a fi o afacere bună”, a concluzionat analistul Expert Forum.

Ce spune legea?

Parlamentarii pot acorda împrumuturi în nume personal unor persoane fizice sau partide politice, însă trebuie să respecte mai multe prevederi legale privind conflictul de interese, declararea averii și finanțarea partidelor. În caz contrar, pot fi sancționați legal și administrativ.

În primul rând, aleșii sunt obligați de Legea 176/2020 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice să își declare averea și interesele. Împrumuturile acordate sunt reflectate în declarația de avere.

Doi. Potrivit Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, prevenirea și sancționarea corupției, parlamentarii (ca toate persoanele alese) sunt obligați să evită orice situație care poate crea un conflict de interese. În funcție de circumstanțe, un astfel de împrumut ar putea fi interpretat ca un conflict de interese.

Și trei. Partidele sunt obligate prin lege (334/2006) să respecte reguli stricte privind finanțarea, inclusiv în ce privește împrumuturile primite. Formațiunile politice trebuie să declare sursele de finanțare (adică să respecte principiul transparenței), fiind verificați în acest sens de Autoritatea Electorală Permanentă.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/