Scandalul public privind adopția Sorinei, fetița din Baia de Aramă luată din sânul familiei care a crescut-o și dată de instanțele de judecată altei familii, care dorește să-i ofere un viitor frumos în Statele Unite, scoate la iveală și alte cazuri asemănătoare. Cazuri cu puternic impact emoțional, dar care ascund mai degrabă nevoi decât gesturi lipsite de suflet, așa cum mulți se grăbesc să judece.
Gabriela are șapte ani. Pe când avea un an și două luni a fost luată în plasament de o familie din Bocșa. S-a bucurat de tot ce e mai bun, de dragostea unor oameni cărora acum le spune „mamă” și „tată” și de zece „frați”. Nevoile, legislația și dorința unei familii din Timișoara de a adopta un copil duc însă la o nouă poveste care înduioșează și revoltă în același timp. Asta deși, în mod paradoxal, toată lumea urmărește ca micuței Gabriela să-i fie bine. Cât mai bine!
Povestea Gabrielei a fost făcută publică de soția asistentului maternal care a luat-o în plasament. A stârnit tot felul de reacții. Sunt însă mai multe lucruri de precizat sau de subliniat înainte să fie formulate judecăți. În primul rând, oficiali DGASPC Caraș-Severin (n.r. – Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului) susțin că femeia respectivă a furnizat informații despre copil fără a avea vreo calitate legală față de acesta. Gabriela este ocrotită de către soțul femeii, el fiind angajat al DGASPC în calitate de asistent maternal profesionist. Totodată, menționează conducerea DGASPC faptul că persoana respectivă furnizează informații despre copil și le expune public prin fotografii și filmări fără a avea acordul reprezentantului legal al acestuia.
Mult mai important este însă altceva. „Întrucât copilul beneficiază de o măsură de protecție și a devenit adoptabil în anul 2014 și ulterior în anul 2018, DGASPC Caraș-Severin era obligată, potrivit legislației în vigoare, să identifice familia adoptatoare care să răspundă nevoilor copilului. Având în vedere faptul că familia asistentului maternal profesionist nu a inițiat demersurile pentru obținerea atestatului în vederea adopției copilului, în luna martie a anului în curs, din secțiunea profilul copilului greu adoptabil din cadrul Registrului Național pentru Adopții, o familie adoptatoare a solicitat inițierea potrivirii practice cu copilul în cauză”, precizează conducerea DGASPC.
Asistentul maternal profesionist, adică bărbatul care a luat-o pe Gabriela în plasament, a menționat de cinci ori în dialogul cu specialiștii de la Protecția Copilului că nu este hotărât cu privire la adopția fetiței. „Aceste informații sunt consemnate în dosarul copilului și sunt confirmate cu semnătura de către asistentul maternal profesionist. Totodată, asistentul maternal profesionist a precizat că nu dorește să renunțe la beneficiile care rezultă din statutul de asistent maternal profesionist deoarece mai are o perioadă de peste un an până la ieșirea sa la pensie”, a explicat Elena Amzoi, directorul DGASPC Caraș-Severin. Acest aspect a fost confirmat chiar și de soția asistentului maternal, care a povestit de unele probleme de sănătate ale micuței, sens în care indemnizația plătită de statul român ar fost de mare ajutor.
Pe parcursul întâlnirilor dintre familia adoptatoare și copil, au stabilit specialiștii DGASPC, Gabriela a relaționat pozitiv cu membrii familiei potențial adoptatoare. A petrecut timp alături de familia din Timișoara fără a manifesta anxietate de separare față de persoanele de referință, iar la finalul etapei de potrivire, copilul era pregătit emoțional pentru adopția sa. Motiv pentru care instanța de judecată competentă a dispus încredințarea copilului în vederea adopției la familia din Timișoara. În acest sens există o sentință civilă judecătorească definitivă!
După pierderea priorității în adopția copilului, respectiv după identificarea unei familii și inițierea procedurilor de potrivire practică, familia asistentului maternal profesionist a inițiat demersurile pentru evaluare în vederea eliberării atestatului de familie aptă să adopte. Practic, după ce au aflat de posibilitatea ca fetița să plece în sânul unei alte familii, cei doi soți din Bocșa s-au hotărât să o adopte. S-a ajuns în instanță, unde încearcă să anuleze adopția Gabrielei de către familia din Timișoara. Adopție care e realizată în momentul de față perfect legal. „În vederea clarificării situației juridice a copilului, instanța de judecată competentă urmează să se pronunțe cu privire la cererile de intervenție formulate de către mama biologică și asistentul maternal profesionist, iar DGASPC Caraș-Severin va respecta conținutul hotărârilor judecătorești pronunțate în acest caz. În concluzie, în toate demersurile întreprinse DGASPC Caraș-Severin urmărește respectarea interesului superior al copilului și a legislației în vigoare”, ne-a precizat Elena Amzoi.