„Parfumul” unui business local de succes care luminează casele și sufletele românilor

A studiat economia și a muncit cu anii la birou, cu multe cifre în față. Apoi a decis că e timpul să își urmeze pasiunea și s-a reorientat spre ceea ce îi aducea cu adevărat bucurie. Claudia Ghetu creează lumânări parfumate, decorative, în cadrul unei afaceri în care este susținută de o mână de oameni captivați de produsele handmade.

„Nimic nu este greu dacă îți place ceea ce faci! Dar ai nevoie de răbdare, perseverență, ore în șir de încercări eșuate și de o mână de oameni destoinici în jurul tău care să te sprijine, să te ajute și să te suporte.”, spune Claudia Ghetu, la câțiva ani de la momentul la care a pornit pe noul drum. Se întâmpla în primăvara anului 2012. Atunci a ales să își transforme un hobby într-o micuță afacere. I-a spus „Arde clipa”.

„Am cochetat cu domeniul frumosului încă din copilărie, urmând Școala Generală la Liceul de Arte Plastice din Timișoara. Ulterior, după mulți ani de economie, management, ore, zile și ani de muncă în birouri, cu foarte multe cifre în față, am considerat că ar fi momentul să fac o schimbare și să mă întorc spre o activitate mai apropiată sufletului meu. Urmare a unei succesiuni de oameni și întâmplări apărute în viața mea, m-am oprit la lumânările decorative, parfumate, despre care nu știam nimic, dar care îmi plăceau enorm.”, a povestit Claudia Ghetu pentru expressdebanat.ro.

Claudia a avut aproape familia pe noul drum. Fiecare membru avea stabilită câte o sarcină precisă, iar producția era împărțită în cele două ateliere meșteșugărești. Și în prezent munca este temeinic împărțită, astfel încât fiecare membru al familiei să acopere câte o activitate: de la fabricarea lumânărilor, până la decorarea, promovarea și vânzarea acestora.

„Am cerut «drepturi de autor» de la egipteni și de la cretani, preluând antica activitate de confecționare a lumânărilor, veche de peste 5.000 de ani și încercând să o adaptăm prezentului. Am păstrat doar caracterul manufacturier al produselor fabricate, încercând să imprimăm fiecărei lumânări meșteșugite cât mai mult din talentul, dăruirea și pasiunea echipei noastre. Fiecare lumânare decorativă pe care o finalizăm ne-o imaginăm ca fiind un «obiect de artă», original, unic, adaptat cerințelor clienților noștri. Fiecare lumânare produsă în atelierele noastre cuprinde multă pasiune, parfum, culoare, atenție și dăruire, astfel încât produsul nostru să fie, de fapt, o «decorațiune».”, a explicat Claudia.

Cum alegem lumânarea decorativă perfectă?

Lumânările Claudiei sunt făcute din parafină și stearină și, într-o mai mică măsură, din ceară de albine. Meșteșugarul ne sfătuiește să ne alegem lumânările decorative în funcție de ceea ce ne place sau ne stârnește amintiri într-un anumit moment.

„Unii clienți își aleg lumânarea în funcție de formă, alții după miros, alții la impulsul momentului pentru că le amintesc de ceva drag… Unii sunt hotărâți și fac cumpărături țintiți, alții sunt nehotărâți – cu aceștia discutăm și încercăm să aflăm amănunte despre pasiunile lor.”, a spus Claudia Ghetu.

Afacerea lumânărilor parfumate în anul pandemiei

Chiar dacă anii trecuți, mica afacere era prezentă la mai toate târgurile de profil, în 2020 asta nu a mai fost o opțiune pentru Claudia. Singura variantă de promovare a rămas cea online.

„Am fost afectați de lipsa spațiului de expunere, dar am ales să nu participăm la târguri. Mi-am dat seama că, pentru moment, nu putem fi expozanți și nu ne putem face treaba în cele mai bune condiții de siguranță pentru noi și pentru publicul nostru pentru că nu avem cum să vă dăm lumânările să le mirosiți – și nimeni nu cumpără lumânări de la târg fără să le simtă textura si mirosul -, ca să le mirosiți, trebuie să vă dați mască jos de pe fața și de la nas (nimeni nu dorește asta, nu?), nu avem cum să dezinfectăm fiecare lumânare pe care o atinge fiecare om – e imposibil și nu pot sta 10 sau 12 ore cu masca pe față, povestind despre ceea ce facem noi. Nu am și nu îmi permit om de schimb. Am investit mai mult în promovare online și am promovat întâlnirile directe cu clienți. Da, am avut o scădere a volumului de afaceri, dar luna decembrie a fost bine, și încet-încet educăm piața timișoreană și pe cea din România să aprecieze produsul handmade și cel realizat cu drag și pasiune.”, a mai spus Claudia.

Puteți găsi produsele Claudiei pe site-ul oficial „Arde clipa”, dar și pe Facebook sau Instagram.

„Ceea ce vrem să facem noi este ca prin munca noastră, prin lumânările create de noi să colorăm clipa, să fermecăm momentul și să aducem bucurie și unicitate în casele în care pătrundem. Cu o lumânare parfumată, frumos ambalată și realizată manual întotdeauna vei surprinde pe cel căruia o dăruiești, vei lumina o casă și un suflet, își va aminti de tine, cel de la care a primit cadoul, un timp îndelungat.”

Prețurile lumânărilor „Arde clipa” diferă în funcție de mărime și durata de ardere.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/