Parchezi ca un BOU?! Ajungi vedetă negativă pe Facebook!

Vigilenţa agenţilor de circulaţie şi a poliţiştilor locali din Reşiţa nu-i mai sperie pe şoferii care îşi parchează maşinile la voia întâmplării, pe treceri de pietoni, pe piste de bicicletă, spaţii verzi sau cine mai ştie pe unde. În schimb, toţi se feresc de „Poliţia Rutieră” de pe Facebook!

Administraţia oraşului continuă să încaseze bani frumoşi de la fiecare proprietar de autoturism, dar nu se preocupă prea tare şi de suplimentarea numărului de parcări. Practic, în orice moment al zilei, mii de maşini sunt parcate ilegal deoarece numărul maşinilor înmatriculate în oraş îl depăşeşte cu mult pe cel al locurilor de parcare. Asta nu este însă o scuză în faţa agenţilor de la rutieră sau a poliţiştilor locali, care împart amenzi într-o veselie.

La fel de adevărat este însă şi altceva, şi anume faptul că unii şoferi sfidează orice regulă a bunului simţ. Zilnic, o mulţime de maşini sunt parcate pe spaţii verzi, pe trotuare, pe trecerile de pietoni, în staţiile de autobuz, peste pistele de biciclete sau pur şi simplu sunt lăsate în drum, îngreunând traficul. De toţi aceştia se ocupă agenţii paginii de Facebook „Parchez ca un BOU – Reşiţa”. Totul a plecat de la site-ul parchezcaunbou.net. „Scopul nostru nu este să jignim oamenii sau să-i facem de ruşine pe site sau pe pagina de Facebook. Scopul nostru este unul educativ. Mă gândesc că, dacă cineva îşi vede maşina pe site sau pe pagină, poate data viitoare se va gândi de două ori înainte s-o parcheze necorespunzător. Pot fi motive pentru care cineva a parcat aiurea: poate i se inundase apartamentul, avea copilul bolnav, trebuia să ajungă urgent la toaletă etc. În acelaşi timp, sunt mulţi ale căror acţiuni sunt în formă continuă şi agravantă. Aceştia nu au nicio scuză, sunt prea şmecheri ca să le pese. Şi mai sunt şi cei care, pur şi simplu, sunt incapabili. Cât de greu este să te încadrezi între liniile alea, cu o maşină mică?!”, şi-au explicat iniţiatorii proiectului.

Pe pagina de Facebook dedicată reşiţenilor care parchează aiurea sunt postate o mulţime de autoturisme surprinse în flagrant. Unele ipostaze sunt scandaloase, altele, de-a dreptul comice. Tot ceea ce riscă însă şoferii care parchează exact aşa cum spun administratorii paginii respective este o mustrare din partea celor care o accesează. Contravenţional e aproape imposibil să fie sancţionaţi. „Putem dispune astfel de măsuri, însă trebuiesc făcute verificările în teren. Constatarea trebuie să fie făcută de poliţist la faţa locului. Dacă se confirmă, sunt dispuse măsuri legale. Fotografiile în era asta digitală pot fi modificate, constatarea în teren e sfântă”, a precizat Alexandru Ciati, şeful Poliţiei Locale Reşiţa. Nici Poliţia Rutieră nu poate face mai mult. „E nevoie de un aparat verificat şi omologat metrologic”, a explicat Ancuţa Cărbunaru, purtător de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.

foto: facebook