„Parcări” civilizate pentru nave în Portul Moldova Veche

Malul Dunării de la Moldova Nouă va fi reamenajat odată cu proiectul scos la licitație de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara.

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor pentru amenajarea malului Dunării în zona Moldova Nouă. În perioada 2002 – 2018, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a achiziţionat, din fonduri externe nerambursabile, circa 220 de nave şi mijloace plutitoare necesare îndeplinirii misiunilor specifice. Una dintre problemele logistice majore este lipsa spaţiilor de acostare, bazare şi staţionare a tehnicii de marină.

„În prezent, din cauza lipsei spațiilor amenajate pentru mijloace plutitoare, în zona Moldova Nouă bazarea se realizează, în mod necorespunzător, în dana triplă, în zona portului turistic, la un cheu aparținând Căpităniei Portului Moldova Nouă.”, transmit cei de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara. Situația prezentată se referă la Sectorul Poliţiei de Frontieră Moldova Veche din judeţul Caraş-Severin, în dotarea căruia se găsesc 5 șalupe, 6 ambarcaţiuni de intervenţie şi două pontoane, care vor fi relocate în noul spațiu.

Licitația a fost lansată la mijlocul lunii martie, iar firmele interesate își pot depune ofertele până în 13 aprilie.

Suma totală pusă la bătaie este de 10.662.274,12 lei fără TVA. Banii provin din fonduri europene, fiind vorba despre un proiect transfrontalier – „Safer climate wihin the Romanian-Serbian border area” – Programul Interreg VI-A IPA România-Serbia aferent cadrului financiar multianual 2021-2027. Durata contractului este de 18 luni de la data semnării.