Parc fotovoltaic plutitor pe lacul Grebla din Reșița

hidrocentrala grebla
1000x100 (2) STPT job 1000x200

Peste 1.800 de panouri fotovoltaice vor fi montate pe lacul Grebla. Acestea vor produce 550 W fiecare.

TMK Hydroenergy Power dă startul lucrărilor de montare a unei centrale fotovoltaice pe lacul Grebla, cu finanțare din Programul pentru Energie în România, prin mecanismele financiare SEE și Norvegia 2014-2021.

În acest moment, TMK Hydroenergy Power a demarat procedura de achiziție pentru efectuarea lucrărilor de curățare a vegetației de pe suprafața lacului în vederea pregătirii lacului pentru montarea panourilor fotovoltaice.

În urma proiectului, pe lacul de liniștire a centralei hidroelectrice Grebla va fi amplasat un parc fotovoltaic plutitor, format din 1.820 panouri fotovoltaice cu o putere de 550 W fiecare, rezultând o putere totală a centralei fotovoltaice de 1 MW.

Lucrările propuse pentru amenajarea parcului fotovoltaic:

  • lucrări de amplasare a structurii flotante;
  • lucrări de ancorare a structurii flotante;
  • ancorarea structurii de pereții de beton ai lacului de liniștire;
  • stabilirea pozițiilor componentelor sistemului fotovoltaic;
  • montarea suporților panourilor;
  • montare panouri fotovoltaice;
  • montare invertoare;
  • instalare linii electrice de joasă tensiune;
  • instalare posturi de transformare și linii de medie tensiune.

Proiectul este implementat în perioada 11 iulie 2022 – 30 septembrie 2023 și implică o investiție totală de aproximativ 1.231.602 euro.

Pentru realizarea investiției, TMK Hydroenergy Power a accesat și a primit finanțare nerambursabilă prin programul ENERGY PROGRAMME IN ROMANIA și un grant de 60% (737.500 Euro) din valoarea totală a investiției oferit de către Innovation Norway.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

Scopul investiției este acela de a dezvolta primul sistem de energie fotovoltaică plutitoare de 1.000 kW demonstrând beneficiile de mediu ale panourilor solare plutitoare profitând de sinergia dintre soare, apă și infrastructura electrică a TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ.

Proiectul se concentrează, de asemenea, pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ca obiectiv principal, cu o evitare a emisiilor legate de energie estimată de peste 332,622 t CO2 pe an și un total de 4.989,33 t CO2 pe 5 ani.

Obiectivele investiției:

  • utilizarea surselor regenerabile de energie electrică – producție estimată de 1.087 MWh/an;
  • reducerea anuală estimată a emisiilor de CO2 cu 333 tone echivalent CO2/an după implementare;
  • reducerea costurilor de achiziție a energiei legate de consumul intern al acesteia;
  • impactul pozitiv generat asupra mediului, prin construirea de centrale fotovoltaice;
  • 2 angajați vor fi instruiți pentru utilizarea instalației de energie regenerabilă – solară.

În data de 31 martie 2021, compania TMK Hydroenergy Power, alături de celelalte companii din Grupul CEZ în România au fost achiziționate de fondurile administrate de Macquarie Asset Management (MAM), parte a Grupului Macquarie din Australia.

În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziționat 100% pachetul de acțiuni al companiei care deținea sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Timiș Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare și o producție de circa 70 GWh/an.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/