Chiar dacă apariția noului coronavirus pe teritoriul României a schimbat datele problemei pe segmentul turistic, o parte din agenții economici care activează în industria ospitalității au dat de înțeles că tocmai contextul epidemiologic a făcut ca încasările să crească anul acesta, în sezonul estival, motivul fiind unul extrem de simplu: oamenii au renunțat la concediile în străinătate pentru mirificele zone și peisaje mioritice. Se-ntâmplă și în Clisura Dunării.
În ciuda faptului că cele cinci luni de sezon din Clisură s-au redus la doar patru sau trei, măsurile impuse de autorități cu scopul prevenirii răspândirii COVID-19 ținându-i pe oameni acasă cu ocazia sărbătorilor pascale, a zilei de 1 Mai sau a Rusaliilor, relaxarea măsurilor în privința Sars-Cov-2 le-a redat speranța oamenilor de afaceri vizavi de repunerea pe picioare a businessurilor din domeniul turistic.
Despre decizia vizitatorilor de a trece pragul unităților de cazare din Clisura Dunării, dar mai ales cât de greu/ușor le-a fost proprietarilor de pensiuni să își diversifice ofertele pentru a-i fideliza pe turiști, unul din operatorii economici ai locului a explicat pentru expressdebanat.ro:
„E drept că am ratat startul sezonului, însă am putut recupera din pierderi și chiar am rămas cu ceva bani în plus. Vedeți dumneavoastră, pandemia a fost propice pentru ca turiștii să își petreacă vacanțele în România, și nu în străinătate. Lucrul acesta s-a putut observa din încasări. Un alt avantaj pentru noi, dincolo de concediile petrecute în țară, s-a referit la faptul că zona noastră a fost ocolită de numărul mare al persoanelor depistate pozitiv cu virusul ucigaș. S-a mers pe ideea turismului rural, iar acest lucru ne-a bucurat nespus de mult. Pe lângă ofertele pe care le-am gândit pentru a-i fideliza pe oameni, aceștia au fost încântați de întreaga zonă. Vorbim aici despre gastronomie, despre obiective turistice, dar și despre modalități de petrecere a timpului liber.”
Cum situația numărului mare al infectărilor devine îngrijorătoare de la o zi la alta, acest lucru poate da peste cap din nou populația, existând posibilitatea, așa cum s-a întâmplat de Paște, ca oamenii să petreacă în familie, acasă, atât sărbătorile de iarnă, cât și trecerea dintre ani. Ca atare, iată ce spune omul de afaceri din Clisură despre posibilitatea unui astfel de scenariu:
„Un astfel de scenariu, într-adevăr, poate da peste cap atât planurile oamenilor, cât și cele ale proprietarilor de pensiuni/hoteluri. În ceea ce mă privește, nu prea am avut grupuri care să își dorească să petreacă Anul Nou sau Crăciunul în Clisura Dunării. Din această cauză, nici nu m-am grăbit cu ofertele. În general, am încercat să ne ridicăm la nivelul așteptărilor în lunile de sezon, adică aprilie-septembrie.”
Sursa foto principal: quanswer.com.
Sursa foto: eva.ro.