Palatul Culturii intră din nou în șantier. Va fi amenajată și o cafenea culturală

opera

După ce fațada clădirii Operei din Timișoara a fost restaurată, primăria intenționează să realizeze noi lucrări. În vizorul reprezentanților instituției se află cele trei corpuri ale Palatului Culturii, care vor fi reabilitate și reamenajate. Proiectul prevede și realizarea unei cafenele culturale.

Palatul Culturii va reveni în întregime la frumusețea de odinioară. Primăria Timișoara a lansat o licitație publică cu scopul de a găsi o firmă care să realizeze serviciile de proiectare pentru obiectivul „Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) + proiect tehnic Reabilitare interioară și reamenajare parțială corpuri A1, A2 și B ale Palatului Culturii”. Asta după ce fațada clădirii Operei a fost restaurată recent.

În clădirea Palatului Culturii, care cuprinde corpul vechi și corpurile A1, A2 și B, își desfășoară activitatea patru instituții de artă: Opera Română, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Datorită vechimii construcției și pentru încadrarea acesteia în arhitectura urbană existentă, se impune realizarea unor lucrări de intervenție de reabilitare a întregului imobil, intervenția urmând a fi făcută în spiritul clădirii și întregii zone, în scopul de ai pune la maxim în valoare potențialul, personalitatea, identitatea și substanța originală”, scrie în anunțul de participare la licitație.

Din documentație mai aflăm că Primăria Timișoara are în plan modernizarea parterului corpurilor A1, A2 și B ale Palatului Culturii, fiind pregătit un proiect pentru care a și fost emisă autorizația de construire și urmează să fie lansată licitația privind execuția lucrărilor.

Precizăm faptul că în cadrul acestei investiții se urmărește inclusiv reabilitarea instalațiilor, precum și lucrări speciale de prevenire, protecție și intervenție în caz de incendiu; întreaga fațadă exterioară a corpurilor A1, A2 și B se va reabilita termic prin dispunerea de izolație termică în termosistem (vată minerală) cu păstrarea elementelor în relief actuale, tâmplăria ferestrelor urmând a fi înlocuită cu tâmplării noi din lemn multistrat și geam termopan. Ca și o continuare firească a acestor lucrări se impune reabilitarea interioară a celorlalte niveluri ale celor trei corpuri menționate anterior (subsol, etajele superioare ale acestora și acoperișul), situație pentru care este necesară încheierea unui contract de servicii de proiectare care să ducă la îndeplinirea acestui deziderat”, mai scrie în anunțul de participare la licitație.

Cele trei corpuri ale Palatului Culturii care urmează să fie modernizate au fost construite în perioada 1967 – 1970. Potrivit proiectului tehnic întocmit pentru reabilitarea parterului clădirii, în corpul A1 va fi amenajat un atelier de lăcătușerie, în corpul A2 va fi realizată o cafenea culturală, iar în corpul B va funcționa un spațiu care va găzdui evenimente culturale, iar în curte va fi amenajată o terasă. Noile lucrări propuse pentru subsol, etajele superioare și acoperiș ar trebui să vină în completarea celor de la parterul Palatului Culturii.

Valoarea estimată a contractului pentru achiziționarea serviciilor de proiectare este de 40.000 de euro, cu TVA inclus, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este data de 9 mai, la ora 15.00.

 

 

banner 970 x 250