Pagube imense pentru apicultori! Salvarea vine de la minister!

Vremea capricioasă din această vară le-a dat mari bătăi de cap apicultorilor cărășeni. Cum ploile și vijeliile nu au lipsit din meniul lunilor în care de obicei mierea ar fi curs în valuri, stuparii au rămas cu borcanele goale și cu pagube însemnate.

Situația este una dezastruoasă nu doar la nivel local, ci și pe plan național. Tocmai de aceea, Ministerul Agriculturii a decis să sară în ajutorul apicultorilor rămași cu buza umflată pentru a-i ajuta să iasă cât mai repede din impas.

Astfel, s-a propus la nivel central aprobarea unui ajutor pentru a mai compensa pagubele vizibile lăsate în urma de capriciile vremii, care au adus la sapă de lemn producția de miere din județ.
De acest ajutor se vor bucura atât apicultorii, persoane fizice sau juridice, cât și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Totuși, pentru a fi unul dintre beneficiari, stuparii trebuie să știe că este obligatoriu să îndeplinească o serie de condiții. Un apicultor trebuie să aibă familiile de albine înscrise în Registrul Agricol, să deţină carnet de stupină, iar în cazul achiziţionării de suplimente nutritive şi biostimulatori, acestea trebuie să fie notificate la Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar.

celtic transilvania 1000x100px

Ajutorul financiar va fi acordat sub formă de subvenţii şi vizează cheltuielile suplimentare efectuate de apicultori. Valoarea financiară a ajutorului poate ajunge până la 50 la sută din cheltuielile efectuate cu achiziţia hranei necesare pentru familiile de albine deținute de fiecare. Totuși, nu se va oferi mai mult de patru lei per familie de albine pentru o stupină de până la 75 de familii, sau 7,5 lei per familie de albine pentru o stupină cu peste 75 de familii.

Sumele vor fi repartizate beneficiarilor până în data de 28 februarie 2015.