Pădurile virgine din Țarcu, marcate pentru tăiere! Drujbele au fost, momentan, oprite!

Asociaţia „Altitudine” şi Agent Green atrag atenţia că s-a început deja marcarea copacilor dintr-o pădure virgină pentru tăiere!

Agent Green atrage atenţia, în două postări recente, că Direcţia Silvică din Caraş-Severin se pregăteşte de tăieri în pădurea virgină Olteana din Masivul Ţarcu, punând chiar şi o fotografie cu coordonatele GPS, dar şi cu copacii marcaţi pentru tăiere. „Sute de arbori din pădurea virgină Olteana marcați vor fi tăiați săptămâna aceasta! Dragă doamnă Cristiana Pașca Palmer, ministru la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, acest arbore din pădurea virgină Olteana din Munții Țarcu a fost marcat spre a fi exploatat”, scria Agent Green pe Facebook. „Această pădure s-a format acum 10.000 de ani după ultima glaciaţiune şi ea şi-a păstrat aceeaşi structură de atunci şi până astăzi, când urmează să fie doborâtă. De fapt, jumătate din pădure a fost deja exploatată şi compromisă. La fel, vor fi puşi la pământ restul de arbori marcaţi ilegal, cu încălcarea OM 3397 /2012 pentru protejarea pădurilor virgine. Vă rugăm din suflet să răspundeţi în regim de urgenţă adresei nr. 7 /22.02.2016 transmisă pe căi oficiale din partea Agent Green şi Asociaţiei Altitudine”, mai scrie în postare.

Ministerul Mediului recunoaşte că a primit adresa celor două ONG-uri de mediu şi că aceasta a fost redirecţionată spre secretarul de stat Erica Stanciu. „Am cerut verificări acolo şi vă garantez că se va respecta ordinul de ministru pentru păduri virgine. Vom verifica cele sesizate şi, dacă se confirmă, vom opri tăierile”, spune Stanciu.

paduri virgine muntii tarcu

Direcţia Silvică recunoaşte că plănuia tăieri acolo, dar spune că a respectat procedurile legale şi că, în urma sesizărilor, a cerut un punct de vedere Gărzii Forestiere, cea care are competenţe pe această temă. „În privinţa Adresei nr. 7 /22.02.2016 a Asociației Altitudine și Agent Green, referitoare la pădurile virgine din zona Munților Țarcu, Valea Olteana, vă aducem la cunoştinţă faptul că, în perimetrul Munților Țarcu, în fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Oțelu Roșu, UP VII, în valea superioară a pârâului Olteana a fost identificat conform studiului «Inventarierea şi strategia gestionării durabile şi protejării pădurilor virgine din România – proiectul Pin-Matra/2001/018», un trup de pădure însumând o suprafaţă de 122,6 hectare cu parcele virgine si cvasivirgine. În conformitate cu prevederile O.M. 3397/2012, Art. 3. alin. (2) Pădurile care fac obiectul studiului «Inventarierea şi strategia gestionării durabile şi protejării pădurilor virgine din România – proiectul Pin-Matra/2001/018», elaborat de Societatea Regală Olandeză de Conservare a Naturii în cooperare cu Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, incluse în planurile decenale de recoltare a produselor principale, vor putea fi parcurse cu lucrările prevăzute prin amenajamentul silvic, numai în baza avizului Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare competent teritorial, care atestă faptul că arboreturile nu îndeplinesc criteriile şi indicatorii aprobaţi prin prezentul ordin”. În acest sens, după apariţia O.M. 3397/2012 până în prezent nu au fost efectuate niciun fel de lucrări silvice în suprafeţele incluse în proiectul Pin-Matra”, arată Dan Câmpan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Caraş-Severin.

Agent Green sugerează că „trupul de pădure virgină / cvasivirgină identificat în Valea Olteana cuprinde în prezent o suprafață ce depășește 500 ha, semnificativ mai mare decât aria evidențiată prin studiul Pin-Matra”, acest fapt implicând includerea şi a altor suprafeţe de pădure în categoria „pădure virgină / cvasivirgină”. „Vom solicita Gărzii Forestiere un punct de vedere referitor la încadrarea acestor arborete în criteriile pădurilor virgine/cvasivirgine aşa cum sunt descrise în Anexă la O.M. 3397/2012 şi demararea procedurilor de modificare a prevederilor amenajamentului silvic aprobat”, mai spune Agent Green.

Până atunci, însă, aşa cum şi-au dorit cele două asociaţii, tăierile nu vor fi demarate sau, dacă vor demara, se va face doar cu încălcarea legii care protejează, din anul 2012, pădurile virgine din România.

 

Click AICI pentru imagini video!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/