Munţii aflaţi la graniţa judeţului Caraş-Severin cu Hunedoara sunt mană cerească pentru firmele ce exploatează masă lemnoasă. Acestea se înfruptă din pădurile aflate pe raza comunei Băuţar, „cu ştiinţa Gărzii Forestiere, deşi legislaţia interzice acest lucru“, susţine Agent Green.
Niciun leu din cele 2,58 milioane de lei alocate de Guvernul Cioloş pentru inventarul pădurilor virgine, prin HG 945 din 15 decembrie 2016, nu a fost cheltuit, anunţă organizaţia de mediu Agent Green. Rezultatul?
„Pădurile virgine se taie chiar în acest moment la inițiativa proprietarilor și cu girul Gărzii Forestiere care ar trebui să prevină astfel de crime. De exemplu, fotografia din această postare este realizată în Munții Țarcu, la Bucova, județul Caraș-Severin, unde până de curând existau cel puțin 972 hectare de păduri virgine și cvasvirgine. Camioane încărcate cu arbori seculari uriași ies zilnic de la Bucova cu știința Gărzii Forestiere, deși legislația interzice acest lucru din anul 2012“, a anunţat ieri pe reţelele de socializare Agent Green. Bucova este sat aparţinător de comuna Băuţar.
Organizaţia neguvernamentală Agent Green cere, în consecinţă, Ministerului Apelor şi Pădurilor „să folosească cei 2,58 milioane de lei pentru a achiziționa hărți satelitare de înaltă rezoluție și să facă în regim de maximă urgență un studiu la nivel național pentru a știi ce s-a pierdut și ce a mai rămas (termen 30 iunie 2017); să instituie moratoriu la exploatarea pădurilor în toate zonele care încă mai pot include păduri virgine; să tragă la răspunere toate Gărzile Forestiere care țin ochii închiși cu toate că au acces în timp real prin tehnologii moderne la date despre unde se taie, ce, cât şi unde se duce lemnul“.
Potrivit HG 945/2016, banii au fost alocaţi astfel: 7,5 milioane de lei – pentru realizare Studiu privind identificarea terenurilor agricole degradate și potențial poluate care pot face obiectul împăduririlor; 3,46 milioane lei – Studiu privind reactualizarea delimitării fondurilor cinegetice din România; 2,6 milioane de lei – Studiu privind identificarea pădurilor virgine și cvasivirgine din România în vederea înscrierii în „Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine“.