Pădurile din Caraș-Severin sunt nepoluate! Au liber de la UE să obțină certificatul verde

Ultima modă în materie de păduri este certificarea acestora. Oficialii Direcției Silvice explică faptul că membrii Uniunii Europene nu mai au încredere să folosească orice lemn, posibil radiat, ca să își confecționeze mobila din casă.

Pădurile din Caraș-Severin sunt pe cale să obțină certificarea Uniunii Europene. Ca să fie vandabilă și căutată, masa lemnoasă trebuie să aibă un astfel de document. În acest fel, membrii UE au certitudinea că pădurea nu este poluată, iar în cazul în care lemnul stă la baza diferitelor fabricate care ajung în casa lor, sunt în siguranță.

„Certificatul internațional arată că pădurea nu e poluată, nu este radiată, deci este foarte bună din punct de vedere al sănătății. Certificarea trebuie să însoțească lemnul, astfel încât sănătatea omului să nu fie pusă în pericol. Suntem în proces de obținere a documentului, mai sunt mici retușuri de făcut, dar sunt Direcții Silvice în țară care nu au îndeplinit toate criteriile. Cum certificarea se realizează în bloc, iar instituțiile trebuie să se afle în același punct în ce privește obținerea certificatului, și noi mai trebuie să așteptăm puțin. În Caraș-Severin, suntem într-un stadiu avansat, pentru că avem păduri sănătoase”, a spus Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice.

Județul Caraș-Severin are 324.000 de hectare de pădure, care aparțin statului român, iar alte câteva zeci de mii de hectare sunt private.