Un milion de puieți sunt produși anual în pepiniere iar lucrările sunt finanțate din fondul de conservare.
Pentru asta, la nivel de județ, funcționează 91 de rezervații de semințe și patru plantaje înscrise în catalogul național al materialelor forestiere de reproducere. Aici, Direcția Silvică Caraș-Severin produce semințele pentru cele 86 de pepiniere și două solarii din județ, în care sunt produși puieții necesari pentru lucrările de împăduriri. De notat că pepinierele se întind pe o suprafață totală de 14,6 hectare trei dintre ele dispunând de instalații de irigare.
„Regenerarea naturală și artificială se face conform normelor tehnice și legislației silvice în vigoare, bazându-ne pe experiența colegilor noști. Folosim puieții pe care-i producem prin înființarea culturilor în solarii și pepiniere și prin semănături directe și replicate. Cele mai multe culturi sunt semănate toamna”, a spus Sorin Bunda, responsabilul cu regenerarea în cadrul Direcției Silvice Caraș-Severin.
Din aceeași sursă, am mai reținut că finanțarea lucrărilor de regenerare este prevăzută în codul silvic și este acoperită din fondul de conservare. Acesta este constituit la nivel național și este utilizat exclusiv pentru lucrări de regenerare. „Suprafețele regenerate artificial sunt stabilite în strânsă legătură cu exploatarea și cu îndepărtarea masei lemnoase îmbătrânită, în vârstă de peste 100-150 de ani”, a încheiat specialistul Direcției Silvice.