Din tot ce înseamnă păduri virgine în Caraș-Severin a mai rămas doar numele. În realitate, nu există nicio pădure în care omul să nu fi intervenit sub nicio formă. O spune chiar directorul Direcției Silvice Caraș-Severin, Ion Tabugan.
Încadrarea a peste 300 de hectare de pădure din Caraș-Severin în categoria celor virgine este o aberație! În realitate, nu există niciunde în județ, nici măcar în România, păduri cu adevărat virgine, susține directorul Direcției Silvice. Poate doar în îndepărtata Brazilie ar mai putea exista astfel de păduri, mai spune Ion Tabugan.
„Să nu vină alții să ne dea lecții, când noi putem să le dăm lecții la orice oră din zi, din an, din veac. Avem amenajamente silvice, păduri amenajate de peste 150 de ani, unde pădurea a fost condusă în așa fel încât au realizat structuri naturale care la ora actuală sunt confundate cu păduri virgine. Păduri virgine, așa cum este termenul consacrat de toată știința silvică, nu există. Virgin înseamnă neatins nici măcar cu vederea de om, nu mai vorbim de vreo intervenție. Se zicea, prin anii ’82-’83, că ar fi pe undeva prin Amazon. Iar la noi este un termen convențional. Toate sunt de natură cvasivirgină. Unde a intervenit nesemnificativ pe parcursul a sute de ani omul.”, a explicat Ion Tabugan.
La ora actuală, în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România județul Caraș-Severin apare cu un total de 17.345,58 de hectare (30% din totalul pădurilor virgine și cvasivirgine din România), 318,94 ha fiind considerate virgine (313,69 ha în Ocolul Silvic Oțelu Roșu și 5,25 ha Băile Herculane).