Liceele, școlile și grădinițele trec an de an, în primele săptămâni, prin controale riguroase efectuate de angajați ai Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin. Triajul epidemiologic a scos la iveală cazuri de diaree acută, scabie, pediculoză, dar și micoze.
Într-o societate a cărei evoluție presupune reguli de igienă mai ușor de respectat, dar și forme de tratament mai variate și eficiente, râia și păduchii continuă să fie prezențe constate în statisticile instituțiilor de sănătate publică. Cazurile de boală sau de infestare cu paraziți sunt depistate în Caraș-Severin la elevii de la sat și de la oraș, aproape în aceeași măsură.
Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a finalizat triajul epidemiologic efectuat la reluarea cursurilor după vacanța de vară, pentru anul școlar 2014-2015. La nivelul județului au fost depistate 400 de cazuri de afecțiuni cu caracter epidemiologic: 24 au fost cazuri de BDA (Boală Diareică Acută), 82 de angine, 63 de boli infecțioase din diverse categorii, cinci cazuri de scabie, 137 de pediculoză, 82 de micoze, dar și șapte cazuri de boli parazitare. Reprezentanții DSP au examinat un total de 39.737 de copii din cei 43.494 înscriși.
Scopul triajului este de a depista și izola precoce elevii suspectați și pe cei care suferă de boli contagioase. Inspectorii de sănătate publică au fost în creșe, grădinițe, centre de plasament, școli gimnaziale și primare, licee, școli profesionale și de ucenici, școli de arte și meserii, precum și școli speciale, atât în mediul urban, cât și în cel rural, se precizează în comunicatul remis presei.
La revenirea asupra cazurilor cu probleme de sănătate, nu a mai fost identificat niciun caz de scabie, iar în ce privește pediculoza, inspectorii de sănătate publică au mai identificat nouă cazuri.
Reintrarea copiilor în colectivitate este permisă numai după ce s-au vindecat și se face în baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie sau de medicul colectivității.
Foto: www.accentmedia.ro