Orchestra Națională a Franței susține, miercuri și joi, două concerte extraordinare la Filarmonica Banatul. 100 de muzicieni ai ansamblului orchestral francez sunt prezenți în orașul de pe Bega, în anul Capitalei Europene a Culturii.
Primul eveniment este concertul simfonic extraordinar susținut de Orchestra Națională a Franței, miercuri, de la ora 19.00, pe scena Sălii Capitol. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Măcelaru, iar solistul concertului va fi pianistul David Fray. Joi, în 1 iunie, tot de la ora 19, solistă va fi violonista de origine română Sarah Nemțanu.
„Mă bucură că suntem, în acest an important pentru oraș, nu doar un motiv de a arăta lumii cât de frumoasă este Timișoara, ci suntem și un impuls pentru o transformare importantă, în care cultura are un rol important.”, a spus, într-o conferință de presă organizată la Timișoara, maestrul Cristian Măcelaru, ambasadorul cultural al Capitalei Culturale Europene, directorul artistic al Orchestrei Naționale a Franței.
Dirijorul a explicat că programul celor două concerte organizate la Filarmonica Banatul sunt o punte de legătură sonoră între Europa Centrală, cea de Est și Paris. Repertoriul este unul francez, cu tradiție, cântat des de Orchestra Națională a Franței. Maestrul a dezvăluit că la finalul concertului din 1 iunie, publicul va avea parte de câteva surprize românești.
Solista concertului de joi seara, Sarah Nemțanu, s-a declarat emoționată să se afle pentru prima dată în România, țara de origine a părinților săi.
„Este pentru prima dată când mă aflu la Timișoara. Este un oraș frumos. Sunt extrem de emoționată să mă întorc la rădăcini. M-am născut în Franța, dar am părinți români, iar mergând pe stradă am impresia că oamenii pe lângă care trec fac parte din familie. Știu că publicul din România are vaste cunoștințe muzicale, iar asta mă responsabilizează, pentru că spectatorii vor ști dacă am cântat bine sau nu.”, a spus Sarah Nemțanu.
Pianistul David Fray se află, în schimb, pentru a doua oară în România, după o participare anterioară la Festivalul Internațional „George Enescu”. Va interpreta pentru prima dată sub bagheta dirijorală a maestrului Cristian Măcelaru, despre care spune că îl apreciază în mod deosebit: „Sper ca prin interpretarea din această seară să îi arăt aprecierea pe care i-o port.”
„În 23 și 24 iunie vom primi vizita celebrei formații Jazz at Lincoln Center with Wynton Marsalis. Apoi, în 4 august, vom avea Corul comunitar, un proiect dedicat orașului, în care comunitatea va fi direct implicată, și care sperăm să devină o tradiție pentru oraș. Un alt proiect major este cel din septembrie, cu instituțiile de cultură din orașul german Gera, în cadrul căruia vor avea loc patru concerte, două la Timișoara, două în Germania, în care va fi interpretată lucrarea Gurre-Lieder de Arnold Schönberg. Luna decembrie aduce un alt mare proiect, Recviem pentru Timișoara. Șapte compozitori din șapte țări foste comuniste, în care au avut loc revoluții în 1989, vor compune împreună o lucrare pe care o vom dedica orașului nostru.”, a detaliat Ovidiu Andriș.
Cele două concerte susținute de Orchestra Națională a Franței vor fi transmise în direct de Radio România Muzical și preluate de EBU (European Broadcasting Union). Concertul din 1 iunie, de la ora 19.00, va fi live stream pe medici.TV, cel mai important canal de muzică clasică din lume.