Optimismul președintelui Dunca, un real pericol pentru sistemul de sănătate din Caraș-Severin?

Ministerul Sănătății a încheiat prima etapă a evaluării proiectelor depuse prin PNRR pentru construirea de spitale. Romeo Dunca a sperat degeaba!

Noul Spital Județean de Urgență Reșița, despre care președintele CJ spunea că va avea chiar și autorizație de construire emisă până la finele lui 2022, nu se află printre proiectele ce vor fi finanțate și nici nu mai există vreo șansă să fie construit din bani veniți prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Echipa Ministerului Sănătății a finalizat evaluarea celor 46 de dosare de finanțare depuse în cadrul apelului Infrastructură spitalicească publică nouă aferent PNRR. Dintre acestea, 42 au îndeplinit criteriile de eligibilitate prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1237 / 2022 și vor intra în următoarea etapă de analiză în vederea acordării punctajului conform metodologiei de evaluare. Trei obiective de investiții au fost respinse pentru că au depășit bugetul maxim de 199.99 milioane de euro/proiect, aferent finanțării din PNRR, conform Hotărârii Guvernului nr. 1237/2022, iar un obiectiv a fost respins pentru că nu se regăsea în lista predefinită de 49 de obiective de investiții înscrise de către Ministerul Sănătății în mandatul Guvernului precedent (Guvernul Cîțu) și aprobată de Comisia Europeană.”, a informat Ministerul Sănătății.

În urma aplicării criteriilor de prioritizare aprobate prin Hotărâre de Guvern, din cele 42 de dosare eligibile, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții în limita bugetului aferent PNRR. Astfel, pentru viitorul Județean de la Reșița trebuie căutați bani în altă parte.

Nici cu spitalul modular, în care ar trebui să funcționeze secția de boli infecțioase, acum la Staționarul 3, nu sunt vești mai bune. „Noi ne-am mișcat foarte repede, că se merge pe varianta primul venit, primul servit, am obținut și terenul și avem proiectul tehnic gata. Mai repede de atât nu cred că s-a mișcat cineva”, spunea președintele Dunca în noiembrie 2020. Acum mai bine de doi ani! Din acest motiv nici nu se mai așteaptă cineva, în afara președintelui, ca acest modular să se construiască. Voluntarii continuă să reabiliteze Staționarul 3, iar managerul Spitalului Județean, Alina Stancovici, recunoaște că e ocolită de orice fel de discuție pe această temă. Noi nu avem nicio comunicare vizavi de acest spital modular, cum de altfel nu am avut nici vizavi de containerele în care funcționează UPU. Dacă ne-am canaliza energia în aceeași direcție și nu în direcții diferite, dacă nu ar fi această încrâncenare între noi, lucrurile ar merge mult mai bine. Cu modularul am discutat la început, atunci când se punea problema construirii spitalului modular. Chiar eu, la un moment dat, am îmbrățișat ideea spitalului modular, erau ultimele zile de mandat ale președintelui Hurduzeu. Îmi amintesc și de prima mea discuție cu președintele Dunca, îi spuneam că există la nivel de Minister al Sănătății o discuție vizavi de aceste modulare. În 7 octombrie 2020 am făcut o solicitare pentru că aveam Staționarul 3 într-o stare mai degradată. I-a plăcut și președintelui Dunca ideea spitalului modular, după care discuțiile s-au purtat în afara Spitalului Județean. A fost o perioadă în care medicii de la UPU, de la Terapie Intensivă, participau la discuțiile legate de proiectul acestui spital modular, după care s-a stins comunicarea din pricini cunoscute.”, a explicat Alina Stancovici.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/