Oprește dacă poți! Parcările din Lugoj, blocate de samsarii de mașini+

Locurile de parcare din Lugoj, insuficiente pentru numărul mare de autovehicule din municipiu, întind la maximum nervii șoferilor, dar și pe cei ai locuitorilor ce au proprietățile învecinate cu anumite artere circulate, unde nu de puține ori s-a ajuns chiar la conflicte verbale și fizice, pe motiv că le sunt blocate intrările și ieșirile din curte.

Mai grav este faptul că vânzătorii de mașini ocupă cu săptămânile zeci de locuri de parcare de pe străzile Timișoarei, ale Caransebeșului, ale Făgetului ori perimetrele din jurul Parcului „George Enescu”, considerate de „negustori” drept vaduri bune pentru clienți. Anumite firme aflate în aceste zone sau chiar echipajele de ambulanță și pompieri sunt îngreunate în munca lor de aceste mini-piețe auto.

„De ceva timp avem probleme mari cu vânzătorii de mașini ce parchează autovehiculele în parcarea de pe Timișoarei, blocând accesul clienților la societățile comerciale aflate în interiorul sediului Butan Gas. De multe ori, le lasă efectiv până în poartă. Să nu mai vorbim de faptul că nici strada nu poate fi curățată, iar dacă ar fi necesară o intervenție de urgență, salvatorii efectiv nu pot intra cu autospeciala sau cu ambulanța. De nenumărate ori am încercat să stăm de vorbă cu ei, dar degeaba… și oricum văd că nimeni nu le face nimic.”, a declarat Dan Cădariu, angajat al unei firme de pe strada Timișoarei.

De cealaltă parte, un „pilar de mașini” spune sub anonimat că „lipsa unei piețe de mașini ca în orice oraș civilizat duce la astfel de lucruri. Pentru mine este un mod de trăi, eu plătesc taxe, impozite, înmatriculări și tot ce ține de aceste autovehicule pentru că astfel nu le-aș putea vinde, dar în lipsa unui loc amenajat unde aș putea să îmi expun marfa… Plătesc chiar amenzi pentru ele, dar ce să fac, fiecare trebuie să trăiască și să își întrețină familia”.

Autoritățile și edilii locali nu au deocamdată o soluție la acest fenomen apărut de ani de zile în Lugoj și nici nu se întrevede o rezolvare imediată a situației locurilor de parcare.

„Poliția Locală aplică zilnic amenzi pentru aceste mașini scoase la vânzare. Cu toate acestea nu se rezolvă mare lucru, deoarece amenzile sunt destul de mici, iar posesorii mașinilor le plătesc de fiecare dată, fără să mute autovehiculele de pe loc. Măsurile pentru degajarea străzilor de aceste mașini expuse la vânzare se poate face doar printr-o decizie a Consiliului Local, de a fi ridicate, dar cred că un târg de mașini ar rezolva situația. În atâția ani vânzătorii au învățat și tertipuri de a se feri de amenzi. În acest sens demontează numerele de pe mașini și lasă doar un număr de telefon. Ori agenții nu pot întocmi un proces verbal dacă nu au actele mașinii sau cel puțin numărul de înmatriculare. Totuși, am apelat la mulți dintre ei sunând pe numărul respectiv pentru a-i înștiința să mute mașinile din zonă și majoritatea s-au conformat.”, a precizat Florin Dumitru, șeful Poliției Locale Lugoj.

În momentul de față, la o primă estimare, în municipiul de pe Timiș există un număr de peste 30.000 de mașini și doar aproximativ 5.000 de locuri de parcare.