Vi-l mai amintiți pe Gabriel Dinu, concurentul de la „Românii au talent”?
Ei bine, dacă nu l-ați văzut la televizor, dacă nu ați auzit încă de acest Geppetto modern, ne-am gândit că v-ar face plăcere să-l cunoașteți. Să aflați cum se nasc pasiunile și ce îi determină pe oameni să vadă arta dincolo de un simplu șurub ruginit, un rulment, de fiare, piulițe, obiecte inutile și anoste, dar care odată așezate împreună dau puzzle-ul perfect.
Primăria Sectorului 6 din București, acolo unde locuiește, l-a sprijinit recent în organizarea unei expoziții în aer liber, care conține 14 lucrări ce pot fi admirate la orice oră din zi.
Și impresionează la maximum întreaga colecție din fiare atent meșteșugite, de la mașini, avioane, și tancuri în miniatură, reproduceri din lumea animală, roboței, jucării metalice, personaje preistorice, la instrumente muzicale, chitare fără sunet, statuete, ceasuri și diverse siluete umane.
Credeți cumva că Gabriel Dinu avea vreo legătură cu această lume rece și mută a fiarelor ? Nici pomeneală! Meseria sa de bază este tâmplar și lucra mobilier la comandă. Și-a descoperit atracția pentru prelucrarea metalului din pură întâmplare în urmă cu vreo patru-cinci ani, încercând să transpună în lumea reală ceea ce, alături de fiul său, vedea în Counter-Strike, cunoscutul joc video multiplayer cu elemente tactice de luptă.
Spune că nu ar fi știut să lucreze cu aparatul de sudură dacă nu ar fi devenit din curios, în fiecare zi și mai curios, până la extrem. Astfel, din mâna lui a ieșit prima armă de jucărie. „Prietenii m-au întrebat de ce nu fac și altceva, nu doar pistoale de jucărie din rulmenți, diverse fiare și electrozi? Așa că mi-am pus mintea la contribuție și am început să diversific…și uite ce a ieșit.
Inclusiv un avion de mici dimensiuni, realizat dintr-un trunchi de mașină de cusut. Alte câteva mașini de cusut s-au transformat în automobile, tractoare sau locomotive. Am deja o mare varietate de vehicule pe roți. Colecția mea numără peste 100 de piese pe care le am acasă, sau în garajul unde lucrez.”
Acolo, în cele două garaje cu pricina, după ce se naște ideea, toate obiectele inutile se înfrățesc în obiecte noi și primesc o nouă viață. Ce e mai frumos, fiecare lucrare, are o poveste, e legată de un moment, de o trăire, reprezintă felul propriu de a comunica al artistului, cu lumea.
Inițial, Gabriel Dinu a investit câteva mii de euro în materiale, dar în ultimii ani, primește donații de la foarte multă lume. Service-uri auto, prieteni sau pur și simplu persoane fizice, necunoscuți, oferă cu generozitate materiale metalice sau deșeuri, cu gândul că acestea pot fi reciclate devenind opere de artă. Iar o sursă importantă de inspirație și mai ales de achiziții sunt târgurile de vechituri. „Îmi place să petrec mult timp căutând din priviri, observând lucruri, inspirându-mă cam ce aș putea să fac, ce mi-ar ieși…”
Mai notăm o mare pasiune a artistului (în fier vechi) și implicit a familiei sale: călătoriile. În acest context, l-am întâlnit recent drumețind la pas, pe cărări de munte aproape de Băile Herculane, alături de soția sa.
De altfel, în stațiune, familia revine cu drag și acum, la fel cum se întâmpla în urmă cu 25 de ani.
Dinu Gabriel, artistul care dovedește un talent deosebit în reciclarea fierului vechi, a atras numeroși vizitatori pe pagina sa de Facebook, acolo unde are peste 222 de mii de urmăritori. Iar aprecierile curg la adresa sa. I-au fost transmise numeroase propuneri (motivante financiar) pentru realizarea unor obiecte de mari dimensiuni, de pildă un cal troian. Sau o comunitate de români din statul american Georgia i-a propus să se stabilească dincolo de granițe. A refuzat politicos fiindcă nu poate lucra sub presiune, sub stres și depinzând de cineva sau de ceva. Rămâne la părerea că e un artist liber, neîncorsetat și necondiționat, care se exprimă așa după cum arta sa, se cere să se arate lumii…